БСП ще подкрепи за втори мандат кандидат президентската двойка Румен Радев и... Илияна Йотова. Партията взе решението на първия си пленум след парламентарния вот, който ѝ отреди трето място. От „Дондуков“ 2 запазиха мълчание.

Социалистите поставиха и пет условия за подкрепа на правителство, предложено от „Има такъв народ“, които на изборите ги изместиха от второто място след ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви пред БТВ: "То ние каквото има да казваме, сме го казали отдавна".

Решенията на БСП са в две основни посоки. На първо място - екип от пет човека, начело с Нинова, ще води разговори за подкрепата на двойката Радев - Йотова за вота есента. От президентството засега се въздържаха от коментар на това решение на левицата.

И второто решение е без подкрепа на първия мандат на ГЕРБ и подкрепа под условия за кабинет „Има такъв народ“. А денят на „Позитано“ 20 започна с викове оставка и антикомунистически песни.

Нинова е категорична, че няма да подкрепи партията на Слави, ако...

На първото си заседание след загубата, БСП отправи поглед към следващите избори - президентските. И отчете пропуски. “По време на кампанията не издигнахме и не подкрепихме кандидатурата за президент и вицепрезидент - да, това беше отчетено като грешка“, заяви Корнелия Нинова.

Развръзката по темата идва, след като ръководството на БСП отнесе доста критики от своите. „Несъмнено, най-важното решение, макар и закъсняло, това ни е струвало поне 3-4 процента отлив на избиратели“, смята Калоян Паргов, председател на БСП-София.

БСП прие решение и как ще се държи във всяка от хипотезите на връчен мандат. Първият мандат на ГЕРБ няма да бъде подкрепен. Вторият - на „Има такъв народ“, ще бъде, но при пет условия.

Те включват мерки срещу епидемията, борба с корупцията, ревизия на бюджета, промени в Изборния кодекс. И едно допълнително условие – „Има такъв народ“ да не предприемат действия, които  противоречат на вижданията на левицата.

Нинова пак разби ДБ и „Мутрите“, този път подпука и Слави, очаква остра реакция!

А ако БСП получи третия мандат, партията щяла да решава в спешен порядък. И докато пленумът се събираше, пред централата се появи бус с надпис СДС, от който звучаха песни от зората на демокрацията.

Младежи структурите на БСП в Перник и Софийско пък се събраха с викове "оставка".

„Оставка на Корнелия Нинова. Ние сме трета сила и някой трябва да понесе тази отговорност“, заяви Сергей Борисов, председател на БСП - Градешница.

Въпреки исканията отвън в залата въпрос за свикване на конгрес не е бил поставен от никого.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!