Започнаха консултациите за връчване на първия проучвателен мандат в рамките на 49-тото Народно събрание. При държавния глава Румен Радев пристигнаха представители на коалицията ГЕРБ-СДС, които се очаква да му разкрият какво точно са се разбрали по време на неделните преговори с колегите си от ПП-ДБ. 

При Радев влязоха Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

"Не случайно започвам консултациите именно с вас, като най-многочислена сила в парламента и като пръв мандатоносител, който носи отговорност за събитията, които предстоят. Публичните комуникации между партиите напоследък сякаш съживиха призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки внушителната парламентна подкрепа за управлението и предварително уговорената ротация", поде той. 

"Искам да подпомогна процеса за съставяне на правителство, да станат ясни началните позиции и какъв в крайна сметка ще е резултатът за страната. Важен въпрос е какви са сложните отношения между партньорите в коалицията. Как преценявате темпа на преговорите с вашите партньори и готови ли сте за връчването на мандата или имате нужда от още време", запита Радев.

Президентът запита и дали ГЕРБ имат други опции за управление, освен досегашните.

"Благодаря за поканата. От самото начало за мен е важно да се казват и добрите и лошите неща. Важно е да не губим поглед от интереса на България, имаме нужда от стабилност и спокойствие. Това трябва да е на принципна основа.", започна Габриел.

"За нас е важно диалогът да позволи да се открият общите неща и ясно да се постигне съгласие за това как се преодоляват различията", каза тя.

След срещата с представителите на първата по големина парламентарно представена политическа сила се очаква при президента да пристигнат и депутатите от ПП-ДБ, чиято среща е насрочена за 11:30 часа. 

БЛИЦ припомня, че уикендът бе белязан от тежки преговори между двете коалиции, които още преди 9 месеца положиха основите на ротацията, която трябва да последва между премиера в оставка Николай Денков и вицето му Мария Габриел. 

Още преди предаването на властта обаче между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ възникна напрежение, а повод за това бе разпределянето на властта и по-точно меморандум, изпратен като смс, от страна на Петков и компания, в който управлението на регулаторите в страната се разделя пропорционално между двете сили. 

Това обиди ГЕРБ, които на свой ред пожелаха да се постави началото на преговори за политики и изпратиха споразумение на ПП-ДБ, в което и министерствата биват разпределени по равно.

Неделните разговори между формациите продължиха 10 часа, а след тях последва мълчание. Именно днес се очаква да бъде изнесена повече информация какво точно се е казало по време на срещата и стигнали ли са политиците до консенсус. 

БЛИЦ припомня, че по предварителна информация ябълката на раздора е било финансовото ведомство, което Асен Василев категорично е отказал да предаде в други ръце.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук