Ликвидирането на Касем Солеймани е най-смелият и най-правилен акт, който се взема в последните 40 години от страна на САЩ, заяви експертът по Близкия изток Мохамед Халаф в ефира на БНР.

Според него с убийството на лидера на иранските сили "Кудс" правилата на играта се променят радикално.

„С този удар САЩ пращат едно силно послание към аятоласите в Техеран, на Революционната гвардия и на наследника на Солеймани – Есмаил Гаани – че отсега-нататък всякакво нарушение, убийство на американски гражданин, войник или посегателство към американските интереси в Ирак, района и други страни, ще бъде последвано от разрушителен удар“, коментира Халаф.

 

Той допълни, че иранците повече не могат да се крият зад прокси организации в района, създавани и въоръжавани от тях в продължение на години.

„Американците са получили информация, че идването на Солемайни в Багдад цели организиране на повторен щурм на посолството на САЩ в иракската столица и да се организира сходна на заложническата криза в американското посолство в Техеран през 1979 г.", каза още експертът. И допълни, че другата основна цел на Касем Солеймани била организиране на преврат в Ирак и превземане на властта чрез лоялните му проирански милиции и партии.

Сериозен ирански отговор към САЩ няма да има, не очаквам апокалиптични сценарии, които прогнозират някои анализатори, каза още Мохамед Халаф.