Най-трудно е да се вкара депутат от Кърджали, най-лесно – от Пловдив-област и Видин. Това показват данните от методиката на Централната избирателна комисия (ЦИК), където е описана цялата процедура по разпределението на мандатите в 50-о НС след вота на 9 юни, съобщава "Телеграф". 

Общият брой подадени действителни гласове на парламентарния вот са  малко над 2,147 млн. За да преминат бариерата от 4%, на партиите са били нужни точно 85 909 гласа.

В разпределението на 240-те мандата в НС обаче участват само онези формации, които са успели да прекрача този праг от 4 на сто. В случая това са 7 политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ИТН и „Величие“. 

Ниво 

След като местата в НС се разпределят на национално ниво, започва тяхното разхвърляне по райони. У нас на избори има 31 избирателни района и всеки от тях излъчва различен брой депутати.

Минимумът е 4-ма. И тай като във всеки има различна активност, това се отразява и на броя гласове, които са нужни, за да се спечели мандат от дадена партия. Това е причината експертите да говорят за „цена на мандата“.

Така в Кърджали са били нужни близо 13 700 гласа. В топ 5 влизат още Монтана, Разград, Благоевград и Хасково. За да изпратят народен представител, от Разград на политическите сили са им трябвали 9327 гласа.

В Монтана пък 9393, въпреки че това е една от областите, която има най-малко мандати. За Благоевград и Хасково числата са съответно 8833 и 8472 гласа.

В дъното на класацията са Пловдив-област и Видин. При първия район цената за един мандат се оказа само 5500 гласа, във втория – 5774. Важно е да се отбележи, че Пловдив-град е отделен избирателен район.

Същото важи за София и областта. Самата столица е разделена на три МИР-а. Те обаче се намират в златната среда. За да бъде някой депутат от тези райони, са били достатъчни между 6500 и 7500 гласа.

Гласове 

Според методиката на ЦИК първо се разпределят онези места, за които има гласове за пълен мандат. Остават обаче около 15 мандата, за които никоя формация няма нужните гласове. Тези допълнителни мандати на свой ред се разхвърлят по един признак – получават ги партиите с най-голям остатък. Развъртели са се общо 55 пъти между различни формации.

Такъв е казусът и с Кърджали. По традиция там ДПС взима 4 от общо 5-те мандата в областта. Петият обикновено минава през нещо жребий. Първо е бил в ръцете на ГЕРБ-СДС, минава през „Възраждане“, ПП-ДБ, БСП, ИТН и „Величие“ , докато накрая не стига в ДПС.

В 23 МИР в София пък първоначално ПП-ДБ е получила 8, а не 7 мандата. Но един е им бил отнет и е отишъл при ДПС. Същото се е случило в Ямбол и Разград. Данните показват, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се разминали с по 6 мандата, БСП с 2, а „Възраждане“ с 1.