С промените за в Закона за неизбежната отбрана не се противопоставя живот на собственост и няма замисъл за въоръжаване на хората. Това е едно детайлизиране на текста и дава възможност на човек да си търси правата, отбеляза в предаването „Тази сутрин” Искрен Веселинов, депутат от Обединени патриоти, който е и вносител на поправките за неизбежната отбрана.

По думите на Веселинов в настоящия текст имаме право на защита, когато в жилището се влезе с взлом или с насилие. „По-малко стреснат ли си, когато видиш срещу себе си нападател, влязъл с шперци или през отворения прозорец. Имаме осъдителни присъди на хора, които им разбиват вратите, защитават се със законното си оръжие и въпреки това са осъдени”, отбеляза Веселинов.

Обсъжда се не институтът за неизбежната отбрана, тоест случаите, в които човек има възможност да се защити, а кога той превишава пределите на тази неизбежна отбрана и кога не, каза още Искрен Веселинов.

Емануил Йорданов, адвокат, бивш министър на вътрешните работи, припомни, че опит за промяна по отношение на неизбежната отбрана е правен и преди 20 години и тогава Конституционният съд в свое решение по конституционно дело номер 13 през 1997 година, се произнася, че въпросните текстове противоречат на конституцията.

Според него новопредложените текстове се припокриват с тези от 1997 година.

„Не мисля, че с тези предложения се поощряват убийствата, но ми се струва, че се внася неяснота в закона, ако тези промени бъдат приети на второ четене. Най-голямата неяснота идва от начина, по който са формулирани нормите”, каза още Йорданов.