Конгресът на депутатите на испанския парламент одобри лидера на социалистите Педро Санчес за ръководител на правителството на втория тур на гласуването днес.

Той стана министър-председател с преднина от само 2 гласа: 167 депутати гласуваха „за“, 165 „против“, 165 се въздържаха, съобщава БГНЕС.

Кандидатурата на лидера на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), която спечели изборите през ноември, в допълнение към социалистите (120 места), беше подкрепена от депутати от лявата Унидас Подемос (35) и членове на няколко малки партии.

Дясната Народна партия (89), крайнодясната VOX (52) и още няколко по-малки партии гласуваха против.

Левите републиканци на Каталуния, които се застъпват за независимостта на Каталуния, и радикалистите, подкрепящи независимостта на страната на баските, се въздържаха.

Позицията на 13 каталунски леви републиканци – в изключително фрагментиран парламент, в който има представители на повече от 20 политически сили – се оказа решаваща за одобрението на ръководителя на кабинета.

В първия тур, който се проведе в неделя, Санчес не успя да спечели необходимото абсолютно мнозинство (минимум 176 от 350 гласа).
Изборът на премиер ще сложи край на продължителната политическа криза в страната, където предсрочни избори се проведоха два пъти през последната година, а правителството е в статут на действащо от края на април.

За първи път след прехода на Испания от диктатура към демокрация ще се формира коалиционно правителство – с участието на Социалистическата партия и Унидас Подемос, чийто лидер Пабло Иглесиас ще получи поста на един от вицепремиерите.