Германският канцлер Ангела Меркел идва днес в София по покана на българския премиер Бойко Борисов. Двамата най-дълго управлявали лидери в Европа ще обсъдят най-вече българското председателство на Съвета на ЕС. Това е второто посещение на Меркел у нас в качеството й на канцлер. Тя беше в България и през 2010-а година, когато получи Орден Стара планина.

За визитата й в събота се разбра изненадващо в средата на седмицата. 

„Визитата на Меркел у нас не е чак толкова изненадваща”, каза политологът и изпълнителен директор на фондация „Софийска платформа“ Луиза Славкова, цитирана от БНР. 

Тя коментира общото в поредицата от срещи на Меркел и сподели очакванията си във връзка с разговорите ѝ с Борисов:

„Нейните разговори и визити имат общо с това как да намери тя за пореден път баланса между крайните позиции, тъй като е невероятният балансьор на ЕС, включително и между своите позиции и тези на Франция, особено по отношение на Еврозоната. Ние самите много искаме да влезем в т.нар. „чакалня на Еврозоната“. Според мен най-доброто, което може да се случи, е предпазлива подкрепа за влизане в „чакалнята“ към Еврозоната, защото Германия е една от държавите с по-консервативна икономическа политика – т.е., тя се притеснява от държави като България, които евентуално биха последвали гръцкия сценарий. Така че една предпазлива подкрепа за това, според мен би бил един много правилен политически сигнал. Второто нещо, по което Меркел ще каже нещо, е европейският път на Западните Балкани“, уточни още Славкова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!