С кмет, избран на първи тур с 63,27% от гласовете, и 17 от общо 21 общински съветници ГЕРБ регистрира безапелационна победа на местния вот в Свиленград. Партията спечели на първи тур и в три от общо четирите села с избираем кмет в общината.

Подобен успех е исторически за местната структура на ПП ГЕРБ. Нито една партия не е печелила с толкова безкомпромисни резултати от началото на демократичните промени досега.

Победата е още по-впечатляваща като се има предвид, че управляващата партия издигна млад и сравнително непознат за града 35-годишен архитект. За арх. Анастас Карчев това бе първо участие на избори и висок старт за влизане в политиката. Той пребори конкуренцията на още цели 7 кандидати и победи с внушителна подкрепа – 63,27%.

Основният му опонент от БСП, който остана втори, събра доверието на само 12,75% от избирателите или почти 5 пъти по-малко на брой гласове. Въпреки засиления обществен и медиен интерес през последния месец, попфолк певецът Милко Калайджиев, който беше издигнат от ДПС, успя да събере едва 470 гласа и е на пето място след 100% обработени протоколи от ОИК Свиленград.