Днес се навършват две години от второто официално встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Последните 12 месеца президентът Румен Радев беше и в управлението, и в опозиция. През февруари разпусна 48-ото Народно събрание, насрочи поредния парламентарен вот и назначи петия си служебен кабинет с премиер Гълъб Донев, който оглавяваше и четвъртото му временно правителство.

Сложни останаха отношенията между държавния глава и част от партиите в 49-ото НС, в което първите две коалиции формираха нов кабинет с премиери на ротация.

"Не очаквам "целувката" между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение. То не води до доверие и устойчиви решения", каза Радев тогава.

Президент и управляващи останаха на различни позиции по темата за изпращане на военна помощ на Украйна.

Спор имаше и на тема "енергетика" заради прекратяването на концесията на "Лукойл" и заради по-високата такса за транзит на руски газ през България.

Правителството не успя да убеди президента в мотивите си за освобождаване на главния секретар на МВР. Радев отказа да освободи и председателя на ДАНС по искане на премиера.

В началото на годината Радев сезира Конституционния съд "за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук