"Аз смятам, че това е по-скоро отстраняване от политическия живот на Десислава Атанасова. Тя е много млада, а според мен Конституционния съд (КС) е място, на което да отидеш последно преди да се пенсионираш.

Мисля, че Атанас Атанасов беше по-подходящ за този пост. Борислав Белазелков се беше кандидатирал за конституционен съдия от съдийската квота през 2015 г. Тогава е станал трети и сега, след като се е пенсионирал, опитва да влезе в Конституционния съд през Народното събрание", това каза Ива Митева по БНТ. 

"Конституционният съд все пак е пазител на конституцията. Тук трябваше народните представители внимателно да се вгледат в стенограмите от Великото народно събрание.

Там е дадено за пример, че 15 г. стаж е може би твърде малко. Видях, че госпожа Атанасова е на ръба на стажа. Тя има 17 г. и няколко месеца, от които почти всички са в Народното събрание", коментира тя избора на конституционни съдии. 

По думите й ротацията ще мине безпроблемно, както "безпроблемно направиха конституционните промени". 

"Тук въпросът е, че се подценяват позициите в държавата. Генерал Атанасов беше няколко пъти зам.-председател в парламента и видяхме как се справи. Ще бъде интересно в парламента, може би щеше да бъде по-удачен за един друг пост", заяви Митева. 

"Предполагам, че той иска да го заеме, защото дълги години е в политиката и това ще бъде ореола в неговата кариера. Спомням си, че в 47-ия парламент ми казаха, че искам да се кипря като председател на Народното събрание (НС). Аз отказах този пост, защото ако исках да се кипря, щях да заема тези постове и да бъда много мила, и добра с всички", каза още тя. 

"В момента много народни представители искат да се кипрят на различни постове. Мисля, че в момента управлението си играе с нервите на българските граждани. Може би тази коалиция си има много висока цена. Вчера чух г-н Иванов да казва, че това управление е било исторически компромис.

Да крием жаждата за власт и влияние с исторически компромис - мисля, че вече всички български граждани го разбрахме", смята Ива Митева. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук