„Младежката политика е нещо изключително важно за България. Целта, която преследва този законопроект, е синхронизирането на националната политика за младежта със стандартите в европейската политика.“

Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание Иван Ченчев по време на обсъжданията за изменение и допълнение на Закона за младежта.

Като основна цел той добави постигане на съответствие между законово установеното съдържание на националната стратегия за младежта с установените практики при стратегическо планиране.
 
„Цели се и създаването на по-ефективна законова рамка в областта на младежката политика и разрешаването на проблеми, които са възникнали на практика при прилагане на действащите текстове на Закона за младежта“, каза още той.

По думите му законът не е изменян съществено от приемането му през 2012 г. и е необходимо актуализиране на нормативната уредба.

От парламентарната трибуна социалистът очерта някои констатации от Закона за младежта:
 
- Ограничена възможност за по-задълбочено измерване на тенденциите в състоянието на младите хора и въздействието на прилаганата младежка политика върху тях. 
 
- Необходимост от подобряване на координацията при децентрализацията на държавната политика за младежта.
 
- Необходимост от повишаване на ефективността на механизмите за сътрудничество между институциите.
 
- Необходимост от повишаване устойчивостта на механизмите за консултации и връзка с представителите на  гражданското общество и младите хора.
 
„Ние ще подкрепим измененията и допълненията на Закона за младежта на първо четене, както и в комисията, защото има предложения, които са смислени и наистина решават проблем, свързани с прилагане на действащите текстове“, заяви Ченчев и даде като даде пример с регламентирането на обществения съвет, което изпълва със съдържание участието на гражданското общество в консултациите по въпросите за младежта. 
 
„Също така предложеното изменение докладът да се изготвя и приема на 3-годишна база, а не ежегодно както сега“, допълни Иван Ченчев.

Той представи становище на Националния младежки форум, който потвърждава важността от синхронизирането на националната политика за младежта със стандартите в европейската политика, напълно одобрява предложените промени в Закона за младежта, като особено подкрепя предложението за регулиране на съществуването на обществения съвет по въпросите за младежта в законовата рамка.