Такива разговори текат от над шест месеца, още по времето на служебното правителство. Акад. Денков, като премиер, катализира този процес, а вчера Делян Добрев от ГЕРБ инициира законодателния процес.

Това е дълъг процес, който по някаква причина служебното правителство не доведе докрай. Сега ние искаме да го катализираме.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев по повод проекта на решение за продажба на оборудване за АЕЦ "Белене" на Украйна.

Ако г-жа Нинова има информация, че някой е изнесъл оборудване от АЕЦ "Белене", да сезира ДАНС и прокуратурата. Аз нямам такава информация. Цялото доставено оборудване си е там. Цялата работа е, че няма какво да го правим и то вече не струва много, защото Русия е под санкции, заяви Мирчев.

По думите му, въпреки определени твърдения у нас, всички реактори в Украйна в момента работят без руски специалисти и нямат никакъв проблем.

В България сме доста облъчвани от т.нар. ядрени специалисти. Същите тези експерти преди година ни обясняваха, че не можем без руски газ. Видя се, че това не е истина. Сега ни облъчват за ядрените мощности, отбеляза депутатът от ПП-ДБ.

Искаме да приключим вече темата. Има доста аргументи против проекта и доста рискове. Основното е, че това е един корупционен проект, който наблюдаваме от години. Ние имаме последователна позиция по този проект и сме много доволни, че можем да доведем нещата докрай, без да ощетяваме държавата, посочи той.

Ние не помагаме на Украйна. За последната година Украйна е платила на България 5 млрд. лева за оръжие и боеприпаси, а България е дала помощ за 20 млн. лева.

Дори амбулантните търговци правят по-големи отстъпки на клиентите си. По същия начин ще може да се разплати и за ядреното оборудване и ядрената централа ще тръгне.

Същите тези експерти, които ни убеждаваха, че не можем без руски газ, ще видят как централата в Украйна ще тръгне, а ние ще вземем парите за оборудването.

В противен случай това оборудване остава като старо желязо за нас, каза още Ивайло Мирчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук