Напоследък в българския политически дебат понятието „Европа“ бе изместено от „евроатлантизъм“. В името на евроатлантизма България се отказа от дългосрочен договор за доставка на газ, докато Европа продължава да внася руски газ. Това заяви в свое изказване в пленарна зала на Европейския парламент Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D). 

В Страсбург се проведе дебатът „Това е Европа“, в който участва българският премиер Николай Денков. 

„В името на евроатлантизма и в разрез с критериите от Копенхаген България даде ход на амбициите на Скопие да се присъедини към Съюза. Междувременно българите в Северна Македония са все така преследвани, без реакция от Брюксел. 

В името на евроатлантизма България е напът да се откаже и от дерогацията за внос на руски петрол“, посочи още Иво Христов. 

Евродепутатът каза още: „На конкурсите за превъоръжаване на армията европейските фирми бяха пренебрегнати. В името на евроатлантизма бе зарязана борбата с корупцията и бе създадена сегашната управляваща коалиция.“

По думите му, междувременно вратите на Шенген остават затворени за България, Планът за възстановяване и устойчивост буксува, а българите все повече отказват да гласуват.

„Г-н Премиер, мисля за неотложно да се избистрят понятията и целите на Вашето правителство, с надеждата на изборите за Европейски парламент догодина българите все пак да намерят някакъв смисъл да отидат до урните“, каза евродепутатът, обръщайки се към министър-председателя Денков.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук