"Искам да благодаря за конструктивната среща във Варна. Срещата беше заредена с голямо напрежение. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция на тази среща. Аз съм благодарен и на тримата, че се опитахме да говорим около това, което ни обединява, без да пропуснем нито една тема, която касае България и Европа". Това заяви след срещата на върха в Евксиноград между турския президент Реджеп Ердоган и европейските лидери министър-председателят Бойко Борисов.

"Много благодаря на Бойко Борисов, че беше днес на тази среща между Европейския съюз и Турция. Тя е от изключително значение. Миналата година на нашата среща в Брюксел ние се съгласихме наши срещи на различни теми. По темата за бежанците ЕС и Турция остават много близки партньори. Искам да им благодаря, че дали приют на толкова много бежанци - близо 3 млн. И полагат грижи за тях. Ние също подкрепяме тези усилия. Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития искаме в страната да не бъдат уронвани човешките права.

ЕС е готов да помогне в това отношение. Все още съществуват някои притеснения по отношение на последните действия в Егейско море, но и също така по отношение на задържане на някои граждани ЕС. За Кипър тя има право да проучва своите ресурси. Това е важно за присъединяването на Кипър. Трябва да се постигнат добри отношения между Кипър и Турция, но и между Гърция и Турция. Дискутирахме темата за тероризма. Изразихме наши притеснени някои действия на Анкара в Африн. Разчитаме на Турция да управлява добре своите действия. В някои области има трудности в нашите взаимоотношения. Но в други изразяваме подкрепа за продължаване на нашето сътрудничество", каза от своя страна Доналд Туск. 

По-рано днес, при отпътуването си от Турция, президентът Ердоган изрази специална благодарност на министър- председателя Бойко Борисов за домакинството на срещата на върха ЕС-Турция. Двамата са имали среща на четири очи. Междувременно стана ясно, че в последния момент в срещата Турция-ЕС е включена и темата енергетика, тъй като там е пристигнала Теменужка Петкова, министър на енергетиката, а от турска страна в делегацията е бил колегата й Барат Айбарак. 



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!