Законопроектът за изменение на Закона за опазване на земеделските земи е оттеглен. Това се случи, след като и „Обединени патриоти” се отказаха от него, пише Флагман.
Първо това обявиха от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че въпросът е бил обсъден снощи и с тримата съпредседатели на „Обединени патриоти” (ОП). Цветанов благодари за коректното им поведение.

Впоследствие бургаският депутат от ОП Христиан Митев потвърди, че позицията е съгласувана.

Той обаче изрази лично мнение, че законопроектът не е бил грешка. „Просто трябва да бъдат направени промени и в други закони. Може би е добре да следваме и комплексен подход, като кажем „а”, да кажем и „б”, а не да следваме само и единствено една-единствена промяна по отношение на срока”, обясни Митев.

Според него, били нужни промени и в Закона за устройство на територията. Депутатът от ОП отново отхвърли обвиненията на БСП, че законът е лобистки.

Той обясни, че са се опитали бързо да решат проблема на около 8000 инвеститори, променили статута на земеделски земи в такива с право на строеж.
По думите му, все пак проблемът остава, но е нужна и по-задълбочена дискусия.

От ГЕРБ и ОП обясниха, че засегнатите имоти в областите по Черноморието са около 1800. Всички останали обаче били във вътрешността на страната.

На брифинга Десислава Танева опроверга опасенията, че това законодателство обслужва интересите на големи инвеститори по Черноморието. Тя иска съвременно законодателство за земеделските земи. Такова законодателство трябва да е рестриктивно, за да се опази земеделската земя.

Основният инициатор Йордан Апостолов от ОП бе видимо ядосан заради дадения заден ход. Той смята, че ГЕРБ са се поддали на натиска на протестите.

В края на миналата седмица БСП съзря лобизъм в Закона за опазване на земеделската земя. Промените, според левицата, разрешават безконтролно строителство и по Черноморието.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се обяви за финализиране на устройствените планове по Черноморието. Десетки протестиращи поискаха оставката му и го обвиниха, че се държи като регионален министър.