Извънредно! Отпадна още един от евентуалните премиери, чака се нова оставка СНИМКИ

Редно в най-скоро време и аз да си подам оставка, за да може парламентът да задейства процедурата, призна омбудсманът Диана Ковачева

Поредното име от списъка за евентуален служебен премиер, между които президентът Румен Радев може да избира, отпадна. Става въпрос за омбудсмана Диана Ковачева.

Диана Ковачева, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Преди минути тя излезе от среща с държавния глава, която се проведе на "Дондуков" 2.

"Не мога да стана служебен премиер" - това бе първият й коментар. Причината - скоро тя ще стане съдия в европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"За съжаление аз не мога да предложа човек на мястото на подалата оставка заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, тъй като има процедура, която отнема време.

Тази процедура ще бъде погазена, ако аз просто предложа някой", поясни Ковачева.

БЛИЦ припомня, че Елена Чернева-Маркова изненадващо подаде оставка в сряда.

Елена Чернева-Маркова

"Моята клетва съвсем наближава – тя е на 17 април, и заради това смятам, че е редно в най-скоро време и аз да си подам оставка, за да може парламентът да задейства процедурата.

Мисля това да го направя следващата седмица", призна омбудсманът.

"Г-жа Маркова е взела лично решение – това, което вие знаете, го знам и аз", допълни Ковачева, визирайки изказването на Маркова от по-рано днес.

"Разговорът в президента Радев мина нормално и не мога да преценя дали е притеснен от така стеклите се обстоятелства", каза Ковачева и допълни:

"Аз смятам, че омбудсманът и зам.-омбудсманът трябва да бъдат далеч от политиката". БЛИЦ припомня, че подобно мнение изрази и шефът на БН Димитър Радев, който също е сред възможните варианти за служебен премиер.

Веднага след Ковачева на "Дондуков" 2 отиде подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

Петър Чобанов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Подобни консултации и разговори с институцията президент са много важни.

Аз лично мисля, че президентът е отговорен и е намерил изхода от тази ситуация", каза Чобанов на влизане в президентството и обеща да говори повече след срещата с държавния глава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук