Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избиран за премиер от ИТН, съобщава "Труд". Документът за това вече е депозиран в деловодството на НС, предстои да бъде внесен и в президентството.

Това означава, че в зала Николов няма да бъде подложен на гласуване, а президентът ще представи първия мандат като неизпълнен и ще придвижи процедурата по втория мандат. Николов заяви, цитиран от БТА, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.

Малко по-рано във връзка с отправени от медии въпроси към президентската институция, прессекретариатът на държавния глава разпространява следната позиция:

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза.


Както БЛИЦ писа по-рано лидерът на "Има такъв народ" И(ИТН) Слави Трифонов даде извънредно изявление във връзка с политическата обстановка у нас. В него той обяви, че няма да предложи проектокабинет за гласуване в НС и, че отиваме на избори.

Изявлението му идва като реакция, на решението на "Демократична България" (ДБ) да не подкрепят проектокабинета на Трифонов. Същото направиха и от БСП, но поставиха едно условие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!