В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от "Дондуков" 2.

Още утре, 30 март, държавният глава ще възложи на кандидата за служебен премиер да предложи състав на служебно правителство.

Президентът взе това решение след като последователно в рамките на два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.


Димитър Главчев

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър ЧобановРадослав Миленков и Андрей Гюров, както и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Жената, която постави Радев в шах, огласи защо хвърли изненадващо оставка!

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, гласи чл. 99 от основния закон.

В петък депутатите приеха в спешен порядък, че назначеният за служебен премиер ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност по време на своя мандат.

БЛИЦ припомня, че в четвъртък на среща при президентът Румен Радев бе управителят на БНБ Димитър Радев, който заяви, че би имало несъвместимости, ако стане служебен премиер.

Днес на "Дондуков" 2 се явиха и подуправителите на БНБ - Петър Чобанов и Радослав Миленков, които потвърдиха тезата му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук