Президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на кабинет. 

Народното събрание ще гласува кабинета от 13 ч. във вторник, стана ясно от указа на президента Румен Радев. 

От парламента потвърдиха новината с това съобщение: Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 6 юни 2023 г. от 13.00 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията.

В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

Жега на "Дондуков" 2: Никой не очакваше Румен Радев да посрещне ПП така, а Денков издаде за тайна среща с Габриел

БЛИЦ припомня, че на 29 май президентът Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ.

При получаването на мандата преди седмица, Акад. Николай Денков заяви, че България има нужда от стабилно редовно проевропейско правителство и стабилен парламент, за приемане на нов бюджет, за капиталовите разходи, училищата, детските градини, болниците и заплатите.

"Имаме нужда от правителство, което да решава проблемите на хората и да следва европейското развитие на България", изтъкна Денков в понеделник.

Радев се обърна към Денков с думите: "Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате". В отговор акад. Денков посочи, че е запознат, но не се плаши от трудностите.

След поредица от разговори и срещи с представители на ГЕРБ, двете политически коалиции се споразумяха за правителство и общи цели.

В понеделник сутрин президентът прие мандата от акад. Николай Денков. Двамата си размениха любезности и се обединиха около тезата, че най-важна е борбата с корупцията и плавния преход от служебна към редовна власт. 

След срещата с държавния глава акад. Денков разкри, че няма нищо странно, че Мария Габриел не е с него в днешния ден и добави, че в неделния ден двамата, заедно с Асен Василев, са провели многочасова среща с основни теми Планът за възстановяване и устойчивост и бюджетът за 2023 година. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук