Започна срещата между представители на ПП-ДБ и президента Румен Радев на "Дондуков" 2. От формацията връщат папката с мандат на президента, в който фигурират имената на министрите за предложения от тях кабинет.

При президента пристигнаха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. Визитата им обаче бе белязана от безредици. Когато колата им пристигна пред президентството поп, с кръст в ръката, се опита да налети на съпредседателя на ПП, но бе спрян от полицаи.

"В изпълнение на указ 63, който издадохте на 29 май, връщам проект за структура и състав на МС. Това, което очакваме е да издадете указ и той да бъде гласуван в НС. Ако съберем мнозинство там, да направим едно гладко прехвърляне на властта. Имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знае народът, че кабинетът и прзидентската институция работят заедно“, каза Денков.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„България има нужда от институции и политици, които да се ръководят от интересите на народа, които да работят за сигурност и срещу корупцията. Политици, които да укрепват суверенитета на страната и работят за увеличаване на европейската интеграция. Максимално бързо ще издам указ, където народните избраници да гласуват за предложения от вас кабинет“, отвърна му Радев, а след това призова журналистите да напуснат залата на „Дондуков“ 2.

Никой не очакваше, но този път президентът демонстрира много по-мек тон и поздрави Денков, докато журналистите напускаха залата.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

Двамата обаче не стояха дълго на четири очи и академикът напусна президентството, където говори пред журналисти.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

"Това, което очакваме още днес или утре сутрин, е да бъде издаден указът на президента, който позволява в НС да бъде проведено гласуване", каза той.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

"Това, което казах и аз по време на публичното си изявление, че е важно да се направи спокоен и плавен преход във властта, за да хората знаят, че няма да има сътресения", категоричен бе той.

"С президента говорихме без журналисти как точно да направим това нещо. Това ще стане, като министрите предадат конкретната информация подробно на наследниците си. Важно е да се седне за час два, да коментират приоритетите и да се каже кои са спешните задачи", смята Денков.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

"Не е никакъв знак, че Мария Габриел не е с мен. Днес идваме да представим конструкцията на бъдещия кабинет в ролята си на мандатоносители", подчерта той.

"С нея имахме многочасов разговор с нея, много конструктивен Не търсете интрига, където няма. Ще видим каква ще е подкрепата утре. Това, което можехме да направим по време на поектосъстава бе да бъде приемлив, но и експертен. Всички хроа в този кабинет са на много високо ниво и вярвам, че това ще бъде оценене", добави кандидатът за премиер.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

"Нямам какво повече да кажа за комуникацията си с президента. От много време се познаваме, работим много добре", каза той.

"Не виждам от какво може да са недоволни хората. След 5 поредни избора се опитваме да направим стабилно правителство. Вчера с Мария Габриел говорихме за хода на изпълнението на ПВУ. Там става дума за много реформи и проектозакони, които трябва да бъдат подготвени от МС и внесени там. Има голямо забавяне и това трябва да се ускори", каза той.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

"Другата тема, по която говорихме – бюджетът. Срещата бе заедно с Асен Василев, за да видим къде са проблемните точки и да се видят кои са приоритети. Трябва да се изтегли този бюджет и да се направи нормален бюджет без този абсурден дефицит. Този бюджет трябва да отразява сегашната ситуация, защото все още работим с бюджет от преди много време, предложен при друга ситуация и обстоятелства", разкри още Денков.

"Оставям на финансовия министър той да си подготви бюджета, да събере информаци, защото бюджетът трябва да бъде правн професионалн“, заяви той ба въпрос дали 3% дефицит е възможен", каза кандидатът за премиер.

Според Денков в служебния кабинет има успешни министри, но и такива, които не са се справили със задачите си.

„Не е случайно, че ръководителите на партиите са зад мен. Няма шанс това правителство да е успешно, ако не работи в тясна координация с партиите в парламента – всички – ГЕРБ, ДПС, а и останалите – всички, които искат да се развиваме като нормална европейска държавна", завърши той.

БЛИЦ припомня, че на 29 май президентът Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ.

При получаването на мандата преди седмица, Акад. Николай Денков заяви, че България има нужда от стабилно редовно проевропейско правителство и стабилен парламент, за приемане на нов бюджет, за капиталовите разходи, училищата, детските градини, болниците и заплатите.

"Имаме нужда от правителство, което да решава проблемите на хората и да следва европейското развитие на България", изтъкна Денков в понеделник.

Радев се обърна към Денков с думите: "Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате". В отговор акад. Денков посочи, че е запознат, но не се плаши от трудностите.

След поредица от разговори и срещи с представители на ГЕРБ, двете политически коалиции се споразумяха за правителство и общи цели.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук