Конкурси за назначаването на 100 чиновници в централната администрация е обявило отиващото си служебно правителство на Огнян Герджиков. Само след около две седмици се очаква то да предаде щафетата на новия кабинет „Борисов 3“, за който ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече подписаха управленска програма и предстои да наредят министерските кресла.
Въпреки оставащото кратко време на сегашната власт само в министерствата са отворени 26 свободни позиции, още толкова има в изпълнителните агенции, а в куп други държавни структури са обявени още 47 места, става ясно от Административния регистър към МС, пише "Монитор". 

От министерствата най-активно в набирането на нови чиновници е МВР, което е обявило 11 конкурса за административни длъжности. За повечето от тях обаче, сред които за експерти в дирекции „Обществени поръчки“ и „Информация и архив“, мераклиите вече нямат време, тъй като срокът за кандидатстване изтече днес. До края на тази седмица все пак може да се подават документи за старши експерт по финансовата част в Главна дирекция „Национална полиция“, както и за директор на „Център по бойна подготовка и спорт“ към Академията на МВР.

В Министерството на образованието и науката (МОН) пък се търсят двама младши експерти в Дирекция „Висше образование“ и в Дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“. И за двете позиции се предлагат изключително примамливи заплати – поне по 1150 лв., при положение че от кандидатите не се изисква абсолютно никакъв професионален опит. Трябва обаче да имат завършена бакалавърска степен, да владеят английски език и да имат компютърни умения. Основните задължения на бъдещите младши експерти в министерството ще бъдат да подпомагат работата на по-старшите, да събират данни и документация.

Петима чиновници се търсят и в екоминистерството. Всички позиции са за дирекцията, която отговаря за оперативна програма „Околна среда“, където служителите също са добре платени. За началник на отдел например се предлагат минимум 1800 лв., а за държавен експерт – поне 1650 лв. Възнаграждение в границите между 460 лв. до 2300 лв. ще получава пък бъдещ главен вътрешен одитор в Министерството на финансите.