Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на ЕС срещу Русия с цел закупуването на части и консултантски услуги. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ „Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение.

Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение договорите. Дерогацията ще важи до изтичането на въпросните договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност, радиационна защита, безопасни и здравословни условия на труд, както и опазването на околната среда.

Гарант за безаварийното електропроизводство и ядрената безопасност са регулярните доставки и консултантски услуги от проектанти, конструктори и производители на монтираното в централата оборудване, се посочва в информацията.

Тъй като голяма част от системите и оборудването на централата са с руски произход, някои от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с годишните ремонти, надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и б на АЕЦ „Козлодуй", са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители.

АЕЦ „Козлодуй" е единствената атомна централа в България и най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от 1/3 от националното производство на електроенергия. Безпроблемната и стабилна експлоатация на централата е въпрос на енергийна и на национална сигурност.