Правителството прие решение за отмяна на РМС № 459 от 3 юли 2014 г. за одобряване прилагането на Решение № 565/2014/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014г.

С Решение (ЕС) 2024/210 на Съвета от 30 декември 2023 година, относно пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген в Република България и в Румъния, страната ни става част от Шенгенското пространство, считано от 31 март 2024 г., поради което РМС № 459/2014г. се отменя.

Ще продължи взаимното признаване на издадените до 31 март 2024 г. национални визи за краткосрочен престой, национални визи за дългосрочен престой и разрешения за пребиване от властите на Румъния, които ще се признават за равностойни на български национални визи за транзитно преминаване и за планиран престой до изтичане на срока на тяхната валидност.

В решението изрично е предвидено, че издадените до 31 декември 2022 г. национални визи за краткосрочен престой, национални визи за дългосрочен престой и разрешения за пребиване от властите на Република Хърватия се признават за равностойни на български национални визи за транзитно преминаване и за планиран престой до изтичане на срока на тяхната валидност.

Считано от 31 март 2024 г. гражданите на трети страни, притежатели на национални визи за краткосрочен престой, национални визи за дългосрочен престой и разрешения за пребиване, издадени от властите на Кипър, няма да могат да влизат на територията на Република България с тези документи, тъй като Кипър е държава, която все още не прилага в цялост достиженията на правото от Шенген.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук