Има голяма загуба на приходи в бюджета и най-големият проблем е събираемостта от ДДС. Това коментира общинският съвестник от БСП Георги Кадиев, който е бивш заместник–министър на финансите по Нова телевизия.
Според него най-големият икономически интерес е при източването на ДДС, защото „когато откраднете ДДС, крадете 20 процента, а когато откраднете корпоративен данък – 10 на сто”. Така че нормално е да има насоченост точно към ДДС измамите, а и техниките затова у нас процъфтяват сериозно, коментира още той.
Много отдавна съм говорил за тези неща и то най-вече в Министерство на финансите и в НАП, но като че ли е много трудно да се направи нещо, а по-лесно е, когато просто не обръщаш внимание на проблема и се надяваш да се реши от само себе си, обясни още Кадиев. Той се мотивира с обстоятелството, че очевидно е трудно, защото никой в Европа не се е справил с това. Има и чадър за тези измами, който не е задължително да е политически, може да бъде и икономически. Играчите много бързо напипват слабите звена на една система и започват да пробиват в нея”, коментира още бившият заместник-министър на финансите. /БЛИЦ