Началото на пленума на ВСС, който днес трябва да разгледа искането за предсрочно освобождаване на главният прокурор Иван Гешев. Причината са думи на правосъдния министър Надежда Йорданова, която преди дни в свое телевизионно участие е заявила, че членове на ВСС дължат кариерното си израстване на Иван Гешев.

Йордан Стоев поиска от Йорданова да заяви поне един член на ВСС, който дължи своето кариерно развитие на главния прокурор. Стоев поиска това, за да може да защити своето добро име, както и на колегите си по законов ред. Ако пък Йорданова не няма доказателства за своите твърдения и не може да посочи кои са тези членове то тя трябва публично да се извини.

Надежда Йорданова не само не се извини, но и се оправда с Европейския съд за правата на човека, според когото имало кадрови проблеми във ВСС и това се знаело от всички.



Иван Гешев призова правосъдния министър да се извини, ако е сгрешила.

„Иначе теории в тази насока, която вие развивате няма нищо общо с това което ви пита г-н Стоев. Мисля, че не е трудно да се извините“, заяви Гешев.

Според Йорданова той спекулирал и заяви, че когато е сгрешила то ще се извини.

Гешев разкри какви безумия за прокуратурата е чул от Надежда Йорданова и Христо Иванов ВИДЕО

Атаката срещу правосъдния министър за нейните думи обаче дойде и от други членове на ВСС, като председателстващия Боян Магдалинчев заяви, че едва преди две години се е запознал с Гешев и не е имал допирни точки с него.
 

Стоев допълни, че казаното от Йорданова са кухи фрази и й припомни, че думите й са свързани с разглежданата днес процедура и внушава, че лицата които днес трябва да решат дали да го освободят вече имат зависимост към главния прокурор.   

Боян Новански беше още по-остър, като заяви, че да оправдаваш политическото си безсилие с подобни хватки е нечистоплътно.

„Не ме плашете с финансови и кариерни бонуси ако искате да качвате и сваляте главни прокурори имате целия ресурс, дерзайте“, заяви Новански и допълни, че такива неща не могат да го уплашат.

Въпреки исканията от страна на членове на ВСС, Йорданова не пожела да посочи имена и подмина въпросите им. 
 



Като първа точка в дневния ред влезе искането на бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Преди време той поиска от ВСС да разгледа освобождаването на Иван Гешев с мотиви написани и дадени от вътрешния министър Бойко Рашков. Според ВСС обаче в тези мотиви и в някои точки от тях няма никаква конкретика за каквото и да е извършено престъпление. Според кадровиците не е ясен периодът и дали въобще касае настоящия главен прокурор. След гласуване се реши правосъдния министър Йорданова да изчисти неточностите или да даде конкретика, за да може разглеждането да продължи, като това тя трябва да направи в 7-дневен срок.

Кадровиците си дадоха 15 минути почивка, а след това продължават с искането на Йорданова.