"От около месец г-н Кирил Петков обикаля студията и уверено обяснява, че той и неговия титаничен екип в ББР са спрели раздаването на 800 000 000 лева кредити на "наши хора", като по този начин са били предотвратили „кражбата“ на тези пари", така започва пост в социалните мрежи на финансиста Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики (СИПП).

"Това е структурата на активите на ББР към първото тримесечие на 2021 година, тоест месец преди г-н Петков да стане принципал на банката. Както сами можете да видите към този момент банката разполага с парични средства на обща стойност от близо 400 000 000 лева.


Как пък толкова време никой журналист не се замисли как уж си спрял „раздаването“ на 800 000 000 лева, когато реално имаш финансов ресурс от 400 000 000 лева? Като тук, дори игнорирам изцяло регулаторните изисквания на БНБ за поддържане на определени нива на ликвидност. 

Тук, обаче г-н Петков, дори не е толкова виновен за своето невежество. Човекът си играе мача и засега доста успешно, щом го дават втора политическа сила. Преди всичко тук вина имат българските журналисти, които един месец не намериха за необходимо да влезнат в сайта на БНБ и да верифицират казаното от г-н Петков.

Дали това е от мързел, незнание или лични симпатии няма значение. Крайният резултат е един", пише Никола Филипов.