В последните дни до изборите кандидатите на републиканците и на демократите Доналд Тръмп и Джо Байдън съсредоточиха кампаниите си в ключовите щати, които имат най-много гласове в Електоралния колеж, които биха им помогнали да спечелят изборите, пише bg-voice.com.

В Съединените щати президент става не този, който спечели най-много гласове на американците, а чрез системата, наречена Електорален колеж, който разпределя електоралните гласове на 50-те щата и окръг Колумбия.

Колежът има общо 538 електорални гласа, което означава, че кандидатът трябва да си осигури поне 270 гласа, за да спечели.
Системата била компромисно решение между бащите на нацията, които обсъждали дали президентът трябва да бъде избиран от Конгреса или от гласовете на американците. В повечето от половината демокрации в света, държавният глава се избира пряко от хората.

Брой на електорите по щати

Всеки щат разполага с определен брой електори, равен на сборът от представителите им в Конгреса и в Сената. Всеки щат има по двама сенатори, но разпределението на местата в Камарата на представителите варира в зависимост от населението.
Калифорния, щатът с най-голямо население, има 55-ма електори, докато Уайоминг – най-слабо населеният щат – има едва три електорални гласа.

Ето колко делегати има всеки щат в Електоралния колеж:

Алабама – 9
Аляска – 3
Аризона – 11
Арканзас – 6
Калифорния – 55
Колорадо – 9
Кънектикът – 7
Делауер – 3
Колумбия – 3
Флорида – 29
Джорджия – 16
Хавай – 4
Айдахо – 4
Илинойс – 20
Индиана – 22
Айова – 6
Канзас – 6
Кентъки – 8
Луизиана – 8
Мейн – 4
Мериленд – 10
Масачузец – 11
Мичиган – 16
Минесота – 10
Мисисипи – 6
Мисури – 10
Монтана – 3
Небраска – 5
Невада – 6
Ню Хампшир – 4
Ню Джърси – 14
Ню Мексико – 5
Ню Йорк – 29
Северна Каролина – 15
Северна Дакота – 3
Охайо – 18
Оклахома – 7
Орегон – 7
Пенсилвания – 20
Роуд Айлънд – 4
Южна Каролина – 9
Южна Дакота – 3
Тенеси – 11
Тексас – 38
Юта – 6
Вермонт – 3
Вирджиния – 13
Вашингтон – 12
Западна Вирджиния – 5
Уисконсин – 10
Уайоминг – 3

Четирите милиона души, които живеят на американски територии, като Пуерто Рико, не могат да гласуват на изборите. Те са почти толкова, колкото са хората в петте най-малко населени щата взети заедно.

Политическите партии излъчват свои представители в Електоралния колеж. Критериите за техния избор са различни в отделните щати.

Изборният ден

В деня на изборите, всеки човек може да упражни правото си на глас. Въпреки че бюлетината съдържа обикновено само имената на кандидатите за президент и вицепрезидент, гласоподавателите всъщност гласуват за електорите в техния щат.

Победителят взима всичко

Във всички, освен в два щата – Мейн и Небраска, се прилага принципът „победителят взима всичко“. Кандидатът, който получи най-много гласове в щата, взима всички електорални гласове.

Това означава, че кампаниите на кандидатите са насочени основно в ключовите щати. Това са Колорадо, Флорида, Мичиган, Невада, Ню Хампшир, Северна Каролина, Пенсилвания, Уисконсин. Мейн и Небраска прилагат по-сложна система, благодарение на която може да се стигне до разделяне на техните 9 електорални гласа.
 

През 2016г. кандидатът на демократите Хилари Клинтън спечели три от електорите на Мейн, а Тръмп – един.

 

Свикване на Електоралния колеж
 
Електоралният колеж се свиква през декември, където електорите обявяват своите гласове. Кандидатът, който получи подкрепата на 270 кандидати, става президент.

Смята се, че това е чисто формално събиране, на което електорите препотвърждават подкрепата си за кандидата, спечелил в техния щат. Но през 2016г. седем от 538-те електори гласуваха за различен от кандидата, спечелил в техния щат. Трима от тях гласуваха за Колин Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ, въпреки че представляваха щати, избрали Клинтън.


Неравномерно представянеВ 32 щата и в окръг Колумбия има закон, който забранява на електорите да гласуват за друг кандидат, освен за този, заради когото са в Електоралния колеж. Някъде се предвиждат финансови санкции, докато други настояват техните гласове да не бъдат зачитани.

Общият брой на електоралните гласове е непроменен от десетилетия, въпреки промените в населението, което води до неравенство в представителството. Един електорален глас в Уайоминг – най-слабо населеният щат – представлява 193 000 души. Един глас от Тексас – най-слабо представеният щат – представлява 763 000 души.

Фактът, че има толкова много щати, които прилагат подходът „победителя взима всичко“, означава, че кандидатът може да загуби националния вот, но да спечели Електоралния колеж.
 

Гласуването по пощата

Броят на хората, гласували по пощата, се е увеличил през 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Гласовете по пощата се обработват по различен начин в щатите и някои може да не завършат броенето на всички бюлетини в изборния ден. Ако резултатите са близки, може да няма ясен победител в изборната нощ.
 

Обикновено губернаторите признават резултатите в съответните си щати и споделят тази информация с Конгреса. При оспорван резултат, губеранторът може да обяви двама различни победители. През 1876г. имаше такава ситуация, която блокира изборите. Решението кой да бъде президент стана ясно едва ден преди встъпването в длъжност.

Рискът това да се случи е по-голям в щатите, в които законодателната власт се контролира от друга партия, различна от тази на губернатора. Няколко щати, включително Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин имат губернатори демократи, а републиканци контролират законодателните органи.
 

Ако това се случи и сега, не е ясно дали Конгресът трябва да приеме резултатите, изпратени от губернатора, или изобщо няма да бъдат признати електорите от щата.

Равенство

Един недостатък на системата на Електоралния колеж е, че може да стигне до равенство – 269-269. Ако това се случи, новоизбраната Камара на представителите ще реши съдбата на президентството на 6 януари, като всеки щат гласува като единица, както се изисква от 12-ата поправка на Конституцията на САЩ.
 

Понастоящем изискването всяка държава да гласува като единица благоприятства Републиканската партия на Тръмп. В Камарата има 26 щати с повече членове на републиканците, отколкото членове на демократите.

Съставът на Камарата ще се промени на 3 ноември, когато всички 435 места ще бъдат разпределени отново.