ЦИК изтегли жребия за номера на бюлетината на 27 партии, коалиции и независими кандидати, регистрирани за евровота. Водачи на листи, депутати и партийни лидери изпълниха фоайето и стълбите  в трепет да гадаят по нумерологията и естествено, както винаги на жребий за избори, всички до един се видяха победители със съюзник - съдбата.

От стълбите процедурата по теглене на номерата наблюдаваха Цветан Цветанов, редом до Илхан Кючук, а няколко стъпала по-нагоре очакваше своето число и водачът на ВМРО Ангел Джамбазки. Недалеч от тях лидерът на АБВ Румен Петков чакаше да чуе, че бившата червена "Коалиция за България" е грабнала десетката.

Сочените за фаворити ГЕРБ и БСП бяха под напрежение до последния момент, след като техните номера - 12 и 18, бяха изтеглени в самия финал на жребия.

ГЕРБ видя 12-а победа в жребия с едноименния номер на бюлетината, разчете знака зам.-шефът на партията Цветан Цветанов. БСП също се видя победител и разчете нумерологията в числото на бюлетината в своя полза - единицата означавала, че ще победят, а осмицата - че ще вкарат 8 евродепутати, пише Канал 3. 

Реално обаче бюлетина номер едно грабна коалицията "Патриоти за Валери Симеонов".

"Номер едно, най-хубавият номер", възкликна Валери Симеонов, а веднага след оповестяването на неговото число някой от политиците на стълбите промърмори: "Означава процента, който ще вземе". Симеонов пък е готов да загърби хубавите български жени, само и само да отиде в Европарламента. "Няма как, всеки трябва да направи някакви жертви", засмя се той в на репликите, че ще трябва да зареже родната политика, българските жени и Черноморското крайбрежие.

Плътно зад него на 3-то място се наредиха коалиционните му партньори от ОП- ВМРО. Водачът Джамбазки заяви, че те не разчитат на нумерологията, но номерът е добър и може да означава трима евродепутати.

ДПС пък видя в числото 20 годишнината от създаването на младежката си организация. "А на тази кампания ние разчитаме на младите ни кандидати, както и на техния професионализъм", намери символиката третият в листата Илхан Кючюк.

"Доволни сме, ние не сме нумеролози от школата на Питагор", каза водачът на листата на "Атака" Георги Димов, която взе номер 14.
Веселин Марешки пък се размечта за двама или трима депутати, след като неговата ВОЛЯ изтегли номер 23. "Доволни сме, дори и жребият показва колебанието в момента в нашето представяне - дали ще бъдем двама или трима в ЕП", заложи на символиката аптекарският бос.

Прецедент на тези избори ще бъде и участието на две арестантки - скандалната бизнес дама Евгения Банева и осъдената за рушветчийство бивша кметица Десислава Иванчева.
Компанията на Христо Иванов и Атанас Атанасов пък изтегли фаталния номер 13, който техните пратеници разчетоха като "любимец 13".

Ето и списъка за евровота по ред на номерата:

1. Патриоти за Валери Симеонов, коалиция
2. Път на младите, коалиция
3. ВМРО
4. Ваня Григорова, независим
5. Партия на зелените
6. ПП ВОЛТ
7. Николай Ненчев, независим
8. Венислава Атанасова, независим кандидат
9. Възход
10. Коалиция за България
11. Десислава Иванчева, независим
12. ГЕРБ
13. Демократична България
14. АТАКА
15. Минчо Христов, независим
16. ДОСТ
17. Пряка демокрация
18. БСП за България
19. ПП Глас народен
20. ДПС
21. Движение Заедно
22. Българско национално обединение
23. ВОЛЯ
24. Движение 21
25. Христо Симеонов, независим
26. Движение Презареди България
27. Възраждане

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ