Антикорупционният закон влиза за първо четене в пленарната зала най-вероятно идната сряда. Това потвърди шефът на правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от Канал 3.

Надявам се Председателският съвет да го включи в програмата си за седмицата, уточни той. Законопроектът бе дълго и протяжно приеман на второ четене в правната комисия в продължение на два дни - в сряда и в четвъртък, до късно вечерта. Агентите от ДАНС от антикорупционната дирекция, които ще бъдат преместени в новия антикорупционнен орган, ще запазят допълнителните си възнаграждения и всички привилегии до момента.

"Няма да има отнемане на социални придобивки", обеща Кирилов. Депутатите от правната комисия приеха и предложението на ДПС да бъде намален изискуемият стаж за членовете на ръководството на антикорупционната комисия. Той бе снижен от 10 на 5 години.

"Аргументът беше да не създаваме една свръхголяма бариера и изначално да ограничаваме кръга от кандидатите", обясни Данаил Кирилов.

"При всички положения е добре в такава дейност да се привличат и млади, и неопетнени юристи, финансисти - тоест, да има по-широка база за подбор", добави той.

Според депутата от ГЕРБ това не означава непременно, че ще се предпочитат най-ниските граници на възраст и професионален стаж и квалификация.

"Но нека да има подбор, още повече, че това е силно специфична дейност, която изисква огромна лична всеотдайност, така че няма лошо това да са и по-млади", намекна той за предпочитание към несемейни кадри.

По време на дългите дискусии в комисията няма промени в основните положения в законопроекта - ръководителят на антикорупционното звено ще се избира от парламента, а не от президента, както настояваха социалистите.

"Няма промени в структурирането, учредяването и назначаването", обобщи шефът на правната комисия.

"БСП имаше десткруктивно поведение, провлачваше дебата. Въпреки това, търпеливо сме коментирали и дебатирали всичките им аргументи", обясни Кирилов каква е била причината за проточването на антикорупционния закон в комисията в продължение на две заседания. Всички останали партии, без представителите на БСП, са подкрепили законопроекта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!