Настоявам г-жа Цачева да оцени работата на техния президент Росен Плевнелиев. Това каза Ивайло Калфин, кандидат за президент, издигнат от коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ под номер 15 в бюлетината, по време на официалното откриване на кандидатпрезидентската кампания на коалицията, предаде „Фокус“.
По думите на Калфин е важно да стане ясно дали се прави поредният опит да се назначи някой, който ще слуша партийния си началник и ще казва, че всичко е прекрасно, или избраният ще промени физиономията на институцията. За такъв дебат настоя кандидат-президентът Калфин и подчерта, че оценката на досегашния президент е изключително важна.

„Понеже г-н Плевнелиев вчера ни посъветва да обсъждаме правомощията на президентската институция. Аз имам една лоша новина за него - много е закъснял. Президентът ще работи в рамките на тези правомощия, които ги пише в Конституцията днес, но президентът трябва да постави на обществено обсъждане и законодателството, включително и конституционната система, така че обществото ни да работи по-добре. Той не го направи, аз ще го направя“, заяви Калфин.

Кандидатът за президент заяви, че има амбиция президентската институция да излезе от обезличаването. По думите му няма друг толкова убедителен кандидат за вицепрезидент като проф. Любомир Халачев, който да олицетворява българската духовност и култура. Калфин изрази убедеността си, че заедно с проф. Халачев ще направят президентската институция активна в тези области.