Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще бъде водач на листата на БСП за евроизборите. Кандидатурата му е одобрена днес от Изпълнителното бюро на партията. Окончателната листа все още се обсъжда.
Кандидатурата на Ивайло Калфин била предложена от няколко структури на БСП, посочи говорителят на партията Корнелия Нинова. Сред водещите мотиви за неговото издигане са, че той е изключително авторитетна личност, приет във всички европейски страни и можещ да защитава интересите на България. 

На въпрос дали кандидатурата на Калфин е заявка на левицата да го номинира по-късно за еврокомисар Нинова отговори: “Не сме мислили по този въпрос”.

Досегашните евродепутати - Кристиян Вигенин или Илияна Йотова, присъстват като предложения в листата, която все още се обсъжда от ИБ на БСП. Това че някой от тях не е водач на листата не трябва да се смята като упрек към тях, посочи Корнелия Нинова. Те дори били похвалени от премиера Станишев за тяхната работа, добави говорителката на БСП. На предно място в листата се очаква да бъде и депутатът Татяна Дончева.

Окончателната листа ще бъде одобрена утре от Националния съвет на червените.

БСП ще се стреми да е първа политическа сила на евроизборите, заяви още Нинова. Червените са решили да водят позитивна кампания, без да се поддават на провокациите на опонентите.
Относно сигнала до ЦИК от ГЕРБ, че БСП е започнала предизборната си кампания по-рано, Нинова коментира, че това не е вярно. БСП само отчитала направеното по време на мандата. Официално кампанията на червените започва на 17 май във Велико Търново. 

БСП подкрепя правителството относно намесата на държавата за решаването на проблема със сметището в Суходол. Нинова заяви, че сметището в „Суходол” се изчерпва и ако не се вземат бързи мерки, това ще доведе както до налагане на санкции от Европейския съюз, така и до преминаване отново към балиране и извозване на боклука на София към други градове.

Петя Шекерлетова, БЛИЦ