Калина Константинова обяви колко украинци са влезли у нас за 2 седмици ВИДЕО

Наш дълг е да помогнем на майките с деца, категорична бе Калина Константинова

Само за 2 седмици у нас са влезли 69 735 украинци - 1/3 от останалите са деца. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова по време на брифинг в Министерския съвет на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна.

Към щаба има шест работни групи:

Това, което се случва на България и Европа се случва за първи път в историята - актиира се дирктивата за защта на хора. Дори през 2013-2015 г. вълната от сирийски бежанци е била 21 000 души. 

"Това, което се случва на България и Европа се случва за първи път в историята - активира се директивата за защита на хора. Дори през 2013-2015 г. вълната от сирийски бежанци е била 21 000 души", уточни тя.

Наш дълг е да помогнем на майките с деца, категорична бе Калина Константинова. 

Щабът ще координира работата на всички институции и ще се ръководи от полковник Валери Рачев.

На брифинга стана ясно, че се очаква финансова подкрепа от Европейския съюз за най-засегнатите от бежанската криза страни, сред които е и България.

"Създава се нова организация и се пише нов софтуер, свързан с процедурата за транспортиране, настаняване и предложение на работа към бежанците. Това започва да тече още от контролно-пропусквателния пункт. Доброволците на БЧК правят уникални неща, те за много важни за системата. След това според нашите възможности да ги настаняваме, се извършва транспортиране към съответните областни градове, директно към хотелите. 12 автобуса от Министерството на отбраната работят непрекъснато. Работи се и с частни превозвачи, които да примат трафика, ако той се засили", коментира Рачев.

Системата за настаняване е изградена от частни хотели, на този етап. "Идеологията на този подход е когато се отваря хотел, той да бъде поддържан пълен, а не разпиляваме усилията на хотелиерите за неефективно използване. Базата ни данни има два компонента - частни хотели и държавни и общински структури, в които можем да настаняваме. Когато запълним капацитета на даден хотел, се обръщаме към следващ, за да се подготви - да наеме персонал, да се подготви кухня, да затопли... Системата трябва да работи като валяк", каза още Рачев.

"Важен пункт са областите и общините. На областно и общинско равнище трябва да бъде мобилизаран целия местен капацитет, както и доброволческите организации. Там се решават реалните проблеми, за да не се решават в лагери с тел и палатки. Кризата ще настъпи когато имаме жени и деца да спят на автогарите и да разпъваме палти в калта", предупреди Рачев.

Той добави още, че центърът за бежанци във Варна е най-работещият. По процеса по осигуряването и заетостта на пристигналите украинците ще започне работа иднита седмица. "80 процента от хората са заявили желание, че искат да работят. Но, за да работи майката, трябва да се погрижим детето да е на училище или на детска градина. Преди това трябва да се решат съответните здравни въпроси. По-голямата работа от тук нататък се върши от работните групи, общините и областите. Само тогава можем да кажем, че сме се справили със ситуацията успешно", поясни полк. Валери Рачев.

Ще бъде открита национална гореща линия на украински език.