Калоян Методиев - Двойна опасност пред влизането ни в Шенген, българските визи не се приемат и връщат хора по границите

Боря се за приемане на България в Шенген. Правя всичко, каквото мога като политолог и депутат. По време на блиц контрол зададох няколко въпроса на служебния външен министър Главчев. Влязохме в диалог и спор. Това написа политологът и независим народен представител Калоян Методиев във фейсбук профила си.

Ето какво още казва той:

Най-просто: за да сме в Шенген трябва да издаваме шенгенски визи в България и във всичките ни посолства по света (това го правим). Който получи виза от нас има достъп до целия Европейски съюз.

За целта трябва да сме свързани с останалите страни в единна система, за да видим на кого даваме и на кого другите европейци са отказали. В различни страни има различни откази - на опасни лица, съмнения за терористи, потенциални емигранти и т.н.

В медиите излязоха информации, че обществената поръчка на МВнР за свързването ни с останалите европейски страни е спряна с неясно какви мотиви през април. Преди седмици група от Азия, получила шенгенски визи от България, не е допусната да се качи на самолета за Европа. Удар по страната ни! Защото не сме свързани със системата.

Това аз разчитам като огромна двойна опасност. Първо, да се използва като аргумент срещу нас на следващ Европейски съвет и да ни кажат: не сте готови, оправете си системата, вие сте заплаха за останалите страни. Второ, в ЕС да проникнат опасни лица, като използват пробиви в системата за обща сигурност. Служебният кабинет ни постави пред риск нова държава, освен Австрия, да наложи вето, защото не изпълняваме критериите за членство.

И крайните формации да размахват по техните парламенти статии срещу приемането на България, с което да притискат правителствата си. Защо да им даваме поводи?! Европейската комисия вече вика представители на българското правителството, за да протестира срещу случващото се във Външното ни министерство.

Служебният премиер Главчев ми изпрати официален отговор, че единната визова система в момента се оправя и въвеждат нова версия, която ще заработи до края на този месец. Не ми отговаря защо българските визи не се приемат от останалите страни и се връщат хора по границите.

В момента издаването на визи в консулствата ни е спряло. Така губим пари, а много семейства не могат да се събират. Горещо се надявам бързо да си изпълнят ангажиментите, да отстранят нередностите и виновните за проблемите да си понесат отговорността.

Казах от парламентарната трибуна, повтарям и тук: да не стане малките камъчета да обърнат колата! Това са големи процеси с влияние върху живота и сигурността на 500 милиона души и всеки провал, опит за саботаж или грешка ще имат тежки последствия. Българските граждани, нашият бизнес, нашият туризъм имат нужда от скорост и улеснения, за да са равни на останалите европейски народи.