Решението на БСП да подкрепи гражданската кандидатура на Мая Манолова за кмет на София е окончателно. Това заяви председателят на столичните социалисти Калоян Паргов в „Тази сутрин” по bTV.
 
Той уточни, че от левицата е имала 18 кандидати за поста, от тях 17 са се отказали, единственият останал – арх. Борислав Борисов се отказа в полза на Манолова.
 
Паргов допълни, че социологическите проучвания са натежали за решението на БСП. По думите му, не е проблем, че Манолова е подкрепена и от движение „България на гражданите”, защото за да има промяна в София – е необходима консолидация на обществото.
 
„Преди една година на градската конференция, думата „консолидация” беше ключова – на лявото, на партията и на обществото, което иска промяна. Манолова е точно такава – консолидационна фигура”, заяви Паргов.
 
Политикът каза, че 30 години левицата не може да се пребори за кметския стол на столицата.
 
„Чисто стратегически, надпартиен кандидат винаги е бил успешната формула. Връщам се 2003 г., когато беше най-успешният опит със Стоян Александров”, допълни Паргов.
 
Шефът на столичните социалисти заяви, че имат много общи идеи и възгледи с Мая Манолова, относно управлението на София.
 
„Първият проблем е прозрачността и начинът, по който се взимат решенията. Вторият е компетентността. Тези два проблема създават трети – между институцията община и гражданите”, посочи той и каза още, че БСП цели да формира мнозинство в столичния общински съвет.
 
Паргов каза, че партията си е поставила за цел да имат поне 14 общински съветници.
 
Социалистът посочи, че още следващата седмица ИБ на градската организация на БСП ще проведе среща с Мая Манолова, за да представят платформата на партията и да чуят нейното мнение.