На 25 ноември установих, че в участъка от спирка „Хиподрума“ до спирка „бул. „Иван Гешов“ от релсовото трасе на трамвай № 5 внезапно и с ударни темпове се извършва отново „ремонт на ремонта“. За това алармира председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов в свое питане до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Той припомня, че след началото на ремонта на трасето беше демонтиран съществуващият релсов път, отнет беше повърхностният земен пласт и се положи хастарът за стоманобетоновите основи на новото релсово трасе.

„Тогава върху терена се положиха няколко десетки декара геотекстил, върху който се изсипаха стотици тонове баластра. Тази баластра няколкократно беше трамбована и валирана и очевидно я подготвяха за подложка на следващия етап от строителството. В това състояние на трасето, строителството беше замразено и престоя почти цялото лято и есента, когато е активният строителен сезон“, обяснява Паргов.Заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС е бил изненадан от това, че в края на ноември в споменатия участък отново работят багери, които изземат почвения слой заедно с геотекстила и баластрата.

„Това очевидно е подготовка за ново строителство, което няма да бъде върху подравнения наскоро терен“, констатира той.
Според инженерите - специалисти в пътното строителство, с които е разговарял Калоян Паргов, това не е нормална практика при полагането на релсови фундаменти.

„Може би става въпрос за проектантска грешка при определяне нивелетните коти на стоманобетоновите основи или за грешки от технологичен и изпълнителски характер. Така или иначе, унищожава се извършено строителство и на практика полагането на релсовите основи започва отново“, посочва председателят на групата на социалистите в СОС.

Ето защо той поставя три конкретни въпроса.

Паргов пита каква е стойността на вложения труд и строителни материали в участъка, който беше ремонтиран, а впоследствие, разрушен. Вторият му въпрос е свързан с това какво е предизвикало тази корекция в строителните дейности. Социалистът иска да стане ясно и на каква стойност се изчисляват новите строителни мероприятия и за чия сметка ще бъдат извършени.

„Станалата вече обичайна практика в Столична община, да се прави ремонт на туко-що ремонтирани обекти, е печално известна на софиянци. Но да се е извършват строителни дейности, след това да се разрушава направеното и отново да започва изграждането му, още в процеса на реализация на проекта, е поредната „иновация“ на управлението на ГЕРБ в София“, категоричен е Калоян Паргов.