Атанас Камбитов, кандидат за кмет на Благоевград от ГЕРБ/СДСв разговор с Илиана Беновска в извънредно издание на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:
Обръщението на водещата Илиана Беновска към избирателите.
   „В Деня на народните будители ще ви разбудим с поредното извънредно издание на „Беновска пита“ в делничен ден. Ще се опитаме да ви държим будни и до приключването на изборите. Преди да започнем разговора с поканения от мен ще ви призова – гласувайте! Не се отказвайте от своето право!“, обърна се в началото на предаването към зрителите и слушателите водещата Илиана Беновска.
Изводите му от първия тур на местните избори в Благоевград.
„Кандидатствате да бъдете трети мандат кмет на Благоевград, как се чувствате сега, когато ще бъдете на балотаж?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори, че за първи път се чувства малко по-различно. Той уточни, че е изненадан от резултата и леко разочарован. „Чух какво ми казаха хората, защото този резултат е оценката на хората! Чух какво ми казват, разбрах къде съм сгрешил според тях, разбрах от какво са недоволни и ще го поправим това, което е сгрешено!“, категоричен бе кандидатът за кмет на Благоевград.
   „В момента сме 5 часа преди деня за размисъл, той започва в 0 часа тази нощ, какво бихте казал, че ще поправите? Няма да Ви питам за кампанията, а по-скоро какво ще надградите от това, което сте направил досега два мандата като кмет?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че от първия тур анализира къде е сгрешил. Той обясни, че за последните 8 години е направено много за Благоевград и това не го отричат дори неговите опоненти. Решени са основни проблеми на града, жизненоважни. Пример е депото за битови отпадъци, което, ако не е било изградено, са щели да фалират както Благоевград, така и 4 околни общини. Доизградена е била и пречиствателната станция. Има над 200 санирани блока, по оперативните програми са изпълнени десетки проекти. „Това са основни проекти, които са много важни и изискват огромен обем работа, много усилия и много концентрация и в тази концентрация, в това фокусиране може би някъде изпуснахме проблемите на хората, това, което иска обикновеният човек!“, заяви Камбитов.
Изграждането на индустриална зона в Благоевград.
   „В началото на предизборната кампания, когато направихме една разходка из Благоевград, хората, които случайно спряхме, тогава поставиха своите въпроси. Вие обещахте, обещахте социални жилища за младите, обещахте канализация, обещахте индустриална зона!“, припомни водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори, че това всъщност не са само обещания, а неща, които се изпълняват. Например по ОП „Региони в растеж“ са изградени 183 социални жилища, с което община Благоевград е рекордьор за България. Кандидатът за кмет продължи, че вече е подписан и договор за изграждането на индустриална зона с „Индустриални зони“ АД. Общината предоставя терен, а компанията изгражда инфраструктурата. До това се е стигнало след повече от година разговори с премиера и с министъра на икономиката. „Каква ще бъде инвестицията на „Индустриални зони“?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че става въпрос за инвестиция между 15 и 20 милона лева, която общината сама в никакъв случай не може да си позволи. „Основният проблем, който хората чувстват, е липса на работа и липса на пари. Това, което изброих – и блоковете, и парковете, и хубавите пейки, но човек, когато седне, но няма работа и няма пари, това в някои случаи даже го дразни, ако щете! Това е основният проблем в момента – да привлечем инвеститори!“, обясни Атанас Камбитов. Той добави, че по отношение на индустриалната зона през годините основният проблем на Благоевград е бил, че няма терен. „Сега обаче намерихме пресечната точка, започваме и гарантирам, че до година и четири месеца първата фирма ще бъде в тази индустриалната зона и до две години, две години и половина ще бъдат открити 2000 нови работни места! Но всяко нещо си идва с времето, просто няма физическо време да свършим всичко!“, категоричен бе кандидатът за кмет на Благоевград.
От засегнати бизнес интереси ли идват атаките към него?
    „Казахте за парковете и се сетих, че в момента има едно висящо производство по това, че Вие отрязахте бизнес интереси за строителство в паркове. Това не Ви ли донесе, искам да се изкажа по-меко, определен вот от страна на засегнатите и възможните техни гласоподаватели?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори: „Точно така е! Аз отрязах не само едни бизнес мераци, а прекъснах много схеми и голяма част от така наречената опозиция, в нея няма нищо конструктивно, няма никаква идея! Единственото нещо, което ги обединява, е личният интерес и то засегнатият личен интерес от моя страна в качеството ми на кмет! Това категорично мога да го заява!“. Той добави, че никой от опонентите му не е дал идеи и стратегии за бъдещето на Благоевград, само общи твърдения и краен популизъм.
   „Добре, но Вие видяхте, че кампанията не само в Благоевград, но и в цяла България, и в София особено изострено, е кампания да завземеш властта, но наистина без отговор на моя въпрос „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява?“, в случая Благоевград. Не го чухме и в много други градове, по-скоро се счита, че кметският пост е някаква касичка!“, коментира водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов заяви: „Ако погледнете хората, които подкрепят и моя опонент, и тези, които бяха в опозиция – единственото, което ги обединява, е личният интерес! Няма нищо, което да е конкретно за развитието на града. Единственият, който даде ясна програма, е това, което ние казахме в моята програма като приоритети, но не мога и да кажа, че това е чиста програма, защото ние тези приоритети, тези проекти в момента ги изпълняваме и са изпълнени на 20%-30%. Иначе казано на нас ни трябва още един мандат, просто за да завършим започнатото! А като ги завършим – Благоевград няма да има никакви проблеми и ще бъде едно много хубаво и уютно място за живеене!“.
Разпространяваният в интернет клип от празненството по повод неговата 50 годишнина.
    „Добре, и като говорим за интересите, които са се изправили срещу Вас, обединени от личния, персоналния интерес, а не обществения, не мога да не спомена нещо, аз съм много против тези неща да бъдат употребявани с користни цели, но се разпространи един стар клип от вашия рожден ден преди 2 или 3 години, на който Вие танцувате с шапка, с една банкнота и Цветан Цветанов Ви ръкопляска отзад. Какво е това, от къде е това?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори: „Това е отпреди 2 години, когато празнувах 50 годишнина, мой юбилей, в крайна сметка показваме, че освен да работим, можем и да се веселим! Хората, които ме познават, знаят, че аз съм веселяк по душа!“.
   „Но защо се опитаха да му придадат някакъв привкус, това е извън работно време, имали сте юбилей, поканили сте си гости, предполагам, че сте си платили всичките сметки, не сте даром някъде?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори, че е точно така, дори е бил много стриктно проверяван след сигнал до Софийска градска прокуратура. „Кой Ви плати рождения ден?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че сам си го е платил и това е категорично доказано. „Има решение, мога да го покажа, за разлика от всички мои опоненти, тук е разликата! Аз винаги говоря с факти, документи, а не на база махленски клюки и твърдения! А колкото до самия клип – когато си правите рожден ден е нормално да танцувате, нали затова е рожден ден!“, категорично заяви Камбитов. Водещата се съгласи и още веднъж подчерта, че не обича да се използват за користни средства такива лични неща. Камбитов отговори: „Това е розовият вариант, ние сме пионери! Това, което излезе в едни софийски медии, при нас излезе още преди две години. Две години хейт, черна кампания, кал, помия! Както и да е, аз не обръщам внимание на това, защото човек губи сили и енергия. Това казах и на хората около мен – не се занимавайте, работете, защото имаме много неща, които трябва да свършим, а време няма!“.
Внушенията, че е в ГЕРБ благодарение на Цветан Цветанов.
    „Добре, сега ще Ви поставя още един неудобен въпрос, който е леко неудобен по партийна линия бих казала, казах, че на втори план във Вашето празненство Ви ръкопляскаше Цветанов. Няма да преразказвам защо той вече не е на кормилото на ГЕРБ, днес сигурно сте видял и реакцията на г-н Борисов, който недвусмислено спомена, че може би Цветанов има някакво отношение към провеждащите се избори и други неща. Не Ви ли се вади този клип с рождения ден, за да се извади „скелета“ на Цветанов от гардероба и да бъдете пришит като негов човек?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори: „Най-вероятно, но много подценяват премиера! Цветанов ми е приятел, но когато говорим за позиции, когато говорим за ГЕРБ мога да кажа, че категорично не се съгласявам с едни позиции от последно време, които бяха казани и между другото, когато се видим с Цветанов, лично ще му го кажа. Защото мисля, че приятелите са за това, да си казват какво мислят. Това е приятелството, а не когато някой ти е началник или ти си началник на някого, тогава да сте приятели и после всичко свършва. А колкото до Цветанов, той си има своя път, разделиха се с премиера партийно. Колкото до ГЕРБ, аз съм от началото в ГЕРБ, никога не съм бил член на друга партия и няма да бъда!“.
    „Точно това щях да Ви питам – Вие благодарение на Цветанов ли влязохте в ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това не е така, а с Цветанов се е запознал впоследствие. С Цветанов се запознахме по-късно, имаше едни карти едно време с номера раздаваха от ГЕРБ, 73-ти или 76-ти, съм, нещо от този род. Аз съм член от самото начало!“, категоричен бе Камбитов.
    „Зададох Ви този въпрос, защото трябва да се изясни, кампания със слухове и сенки и „скелети“ от гардероба не се прави!“, уточни водещата Илиана Беновска. Кандидатът за кмет на Благоевград отговори, че това го правят хора, които просто няма какво да кажат. Той подчерта за себе си, че може да каже какво е направил и какво ще направи и то доказано, на база на опита си. „Хората това трябва да оценяват, делата са важни, а не думите, защото иначе се хвърлят едни думи, хвърлят се клюки, правят се някакви афери и интриги, но това не е водещо. Този човек, който утре ще застане начело на града, няма да го слушате тогава как говори и какви клюки разнася, а трябва да си върши работата! И аз това съм доказал! Да, сгрешил съм някъде и аз зная къде съм сгрешил, може би изместихме малко фокуса и трябваше към хората да се отвори и администрацията!“, добави Камбитов.
Кой е Атанас Камбитов и какви са основните му приоритети за Благоевград?
    „И аз исках този разговор да бъде по-отворен и пак ще Ви върна към моя въпрос, който задавам по време на много кампании за избори, и президентски, и местни, и парламентарни – отговорете ясно и с ръка на сърце – кой е Атанас Камбитов, който иска да управлява Благоевград и може ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Атанас Камбитов е човек, който обича Благоевград, аз винаги казвам – обичам Благоевград по-силно от вчера, а утре – по-силно от днес! Атанас Камбитов е човек, който 8 години показа, че може да работи и като отидете в Благоевград виждате, това всичко може да се види!“.
   „Без да Ви правя комплименти, но много хора като гледаха нашата разходка из Благоевград после ми се обадиха, срещаха ме по улиците и казаха ведро, къде на шега, къде наистина – искаме да си сменим регистрацията и да отидем да живеем в Благоевград, това забравих да Ви го кажа след излъчването!“, каза водещата Илиана Беновска. Камбитов отговори: „Добре дошли са, идеята е градът да се разраства!“ „И кой е Атанас Камбитов и защо иска и може ли?“, попита още веднъж водещата. Камбитов отговори, че е човек, който стъпвайки на опита иска да завърши всичко, което е започнато. Той продължи, че основните приоритети са изграждането на индустриалната зона и проект за регионален иновационен център по ОП „Конкурентоспособност“, така че да се създаде една научна инфраструктура и кадрите от университетите и техническите училища да могат да се реализират по-лесно, а на самите инвеститори да се помага с научни открития. Стойността на проекта е около 7 милиона евро. Важен приоритет е и надграждането на депото, където много е помогнала държавата. Кандидатът за кмет още веднъж подчерта, че ако това не се беше случило, общината щеше да фалира. „Виждате, че правителството ви помага, миналата седмица, ако не се лъжа, премиерът беше при вас да открива отсечка от АМ „Струма“!“, припомни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това е точно така и обясни, че от 311 милиона 170 милиона са национално финансиране за саниране и депо. Депото в момента се надгражда с компостираща и анаеробна инсталация за около 50 милиона. Така Благоевград ще придобие едно от най-модерните депа за отпадъци. Атанас Камбитов продължи, че в момента се изгражда един подлез, който е проблем от 50 години. Огромни усилия са насочени и към ремонт на ВиК в централната градска част. Това е голямото предизвикателство пред Благоевград за новия мандат, защото градът не може да усвоява средства по оперативната програма, защото не отговаря на условието за консолидация. Затова отново е необходима помощ от правителството.
Демографската политика.
  Атанас Камбитов подчерта и вниманието, което се отделя на устойчивата демографска политика в две посоки – към възрастните и към младите. Предвижда се изграждането на хосписи, както и различни облекчения за възрастните хора, като безплатен транспорт, пенсионерски клубове и т.н. По отношение на младите се предвижда стимулация на раждаемостта като се отпуска 500 лева на новородено дете и осигуряване на жилища, но при строги условия. Родителите трябва да бъдат пълнолетни, да имат поне средно образование, да са изрядни платци и ако имат друго дете, то трябва да бъде обхванато от образователната мрежа. Идеята е да се стимулира раждаемостта и да расте едно образовано, знаещо и можещо поколение.  
Обръщението към избирателите.
   „Обърнете се към камерата, кажете онова, което трябва да знаят хората, за да гласуват за Вас, кажете и номера на бюлетината!“, обърна се към своя гост водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов заяви: „Скъпи съграждани, доверете се на опита, на силата на опита, който имаме! Подкрепете ни, за да завършим заедно всичко това, което започнахме. Разбрах това, което казахте на изборите в неделя, разбрах къде са ми грешките, разбрах от какво сте недоволни, знам как да го реша! Повярвайте ми, бюлетината е номер 43, денят е неделя! Бог да пази Благоевград, обичам Ви!
   „И финал от моя страна, имах разговор вчера с друг кандидат, който ще се явява на балотаж, с него също се разхождахме из центъра. Дали ще продължите тази приемна, свободната, на гражданите, да бъдете сред тях по улиците? Тази приемна да продължите, която ние направихме тогава?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори: „В следващия мандат приемът ще бъде всеки ден! Разбрах, че това е един от упреците към мен, давам го като обещание! И друго – администрацията с лице, с внимание, с фокус към човека, а проектите пак ще си ги движим, но фокусът ще бъде човекът!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в извънредното издание на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 1-ви ноември 2019 година.