Разбира се, че знаех, че съм в папката на министри на Росен Желязков. Борисов лично ме попита дали искам да съм министър и да участвам в правителството. Това заяви номинираният за министър на енергетиката Делян Добрев в ефира на bTV. 

"Аз мога да съм министър, мога и да не съм. Ако ме сменят до утре, няма да е никаква драма за мен. Защото е имало и случаи, в които не съм искал", поясни още Добрев и добави, че с Росен Желязков са в чудесни отношения, "но знаете, че лидерът на партията е този, който участва в сформирането на кабинета".

"Това е истински кабинет, който ако утре мине в пленарна зала, може да се окажем камикадзета - защото сме избрани с много малко мнозинство без да знаем своя хоризонт", каза Добрев.

На въпрос дали одобрява политиката на ДБ и ПП, той беше категоричен:

"Не одобрявам политиките на "Демократична България" и "Продължаваме промяната"! Да не забравяме, че ние не сме в еврозоната заради изразходване на огромни средства. Сега е момента да се прояви разум, защото държавата се намира в безизходица!

Всички ние сме се съгласили да бъдем своеобразни камикадзета, за да можем да постигнем поне част от целите в еврозоната. Ако утре Венко Сабрутев каже, че не ме харесва и трябва да бъда сменен, веднага ще отстъпя, даже и ще го подкрепя, добави още Добрев.

На въпрос защо ГЕРБ-СДС не са преговаряли с останалите партии, Добрев отговори така:

"Опитахме. Имахме преговорен екип. Чухме ясно от всички партии, че те не искат да влизат в коалиция с нас.

В тази ситуация имаме един единствен изход - предлагаме най-добрия възможен кабинет, според нас, и чакаме да видим дали има отговорни хора.

В момента за 4 години сме усвоили 4 % от европейските фондове, а трябваше да сме усвоили 60. Цялата евроструктура в България е построена с евросредства, и не само тя", каза депутатът от ГЕРБ.

Делян Добрев даде да се разбере и друго: "Ние не правим търговия с депутати!".

"За нас и за ПП - ДБ са най-важни еврозоната и Шенген. Достатъчни са 10 депутата от техните 40 да подкрепят този кабинет.

Спомняте си, че Борисов постъпи изключително държавнически и ние загубихме част от своя електорат, като подкрепи кабинет на втората партия. Сега се иска третата, която е паднала с 11 % разлика от първата, да подкрепи първата.

Иначе излиза, че те се борят единствено за властта. Надявам се да имат държавническо поведение!

Търсим подкрепа от партията, която припознава нашите приоритети или поне се надяваме, че е така. Предлагаме им кабинет, който може да изпълни стратегическите цели, към които сме се запътили. 

Едно такова правителство, в ситуацията, в която се намираме, трябва да има по-широка подкрепа. А не само две партии." - така отвърна Добрев на въпрос защо не управляват само с ДПС и добави:

"Но и не е хубаво всички да са заедно, защото, когато всички са в управлението, народът е в опозиция, както има една приказка.

Ако утре отидем пак на избори, вината няма да бъде на ГЕРБ, а на тези, които не са проявили отговорно държавническо поведение. И хората с право не излизат да гласуват - на тях им писна, и на мен щеше да ми писне да има гласуване, а в парламента все да не могат да се разберат.

Излъчили сме кабинет, а това кой ще ни подкрепи и кой не - ще видим утре. Всички министри са подбрани лично от Борисов", подчерта отново Делян Добрев.