"Задават се на хоризонта поредните, шести, ненужни, предсрочни парламентарни избори. Кой печели от тази ситуация - в България и на Балканите?".

Това попита председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на форума „ЕС се среща с Балканите“ (EU Мeets the Balkans), който се провежда в София.

Форумът, който се провежда за втора поредна година, е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ и Атлантическия клуб в България.

По думите му, ако направим анализ на изборните резултати, единствено евроскептиците увеличават своята подкрепа. 

"Независимо, че сме членове на ЕС, ние в България даваме ли си сметка в каква ситуация се намираме и в какво положение се намираме и то точно на база евроатлантическите ценности - ценностите, които ни заведоха да бъдем членове на ЕС и НАТО", попита Карадайъ. Той отбеляза, че за последните две години страната ни проведе пет пъти избори за парламент.

България стана една политически несигурна, нестабилна държава в региона, вместо да бъде пример за другите държави, посочи лидерът на ДПС. 

Според Карадайъ пътят на европейската интеграция на държавите от региона трябва да се извърви бързо. Когато войната тропа на вратата и виждаме агресията на Русия в Украйна, тогава се сещаме колко е ценен мирът. А преди да я видим - войната, ние говорим за нея като нещо, което едва ли не няма как да се случи, коментира той. 

По думите му дългото чакане води до умора, разочарование и недоверие, не само в политиците, а и в гражданите. Това трябва да се има предвид от Европа, но самите държави от Балканите трябва да знаят, че членството в ЕС не е подарък – това са определени критерии, определен път, който трябва да се извърви, заяви Карадайъ. 

В ЕС, за да има стабилност и сигурност, трябва да има мир, стабилност и сигурност на Балканите. Но, за да има мир, сигурност и стабилност на Балканите, при тази богата история, култура, етническо многообразие на Балканите, ние, Балканите трябва заедно да членуваме в общи ценности съюзи - това са НАТО и ЕС, изтъкна той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук