С поздрав на английски започна речта си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на 75-годишнината на Либералния интернационал и конгреса, посветен на тази годишнина.

"Бих искал да ви приветствам с добре дошли в София. "Международният ред е на кръстопът. Войната на Русия потопи международния ред, закотвен в устава на ООН, в безпрецедентна криза. Затова трябва да се възстанови световният ред", заяви той. 

Ето няколко въпроса, които са на дневен ред.

1. За съжаление през последните години светът влиза от криза в криза. Пандемията преобърна живота и икономиката. Продължаващото разпространение на вируса може да доведе до нови и по-смъртоностни варианти, което да доведе до задълбочаване на разделението между бедните и богатите страни.

2. Войната в Украйна води до нарастваща продоволствена криза. Над всичко обаче е човешката трагедия, загубата на животи, 11 млн. разселени хора. Сърцата и мислите ни са с тях. 

Икономическите последици от войната и енергийната криза бързо се разпространиха. Стотици семейства са с по-ниски доходи.

Войната повдигна въпроси, които през годините бяхме забравили. Без съмнение Европа и Африка не можгат да избягат от последиците на този пазар.

Въздействието на тази криза ще бъде тежко за Африка.

Съществува непосредствен въпрос как тази криза засяга мира и сигурността на континента.

3. За първи път от много години инфлацията се превърна в огромен проблем. Растежът на икономиката намалява, а инфлаицята се повишава. Доходите на хората намаляват, трудностите се увеличават. Тази двойна криза - пандемия и война, се усложнява от фрагментация на света на геополитическите блокове. Подобна тектонична промяна би донесла до болезнени разходи. Веригите за доставки, развойната дейност ще бъдат прекъснати. намирането на алтернативи е трудно. По-бедните страни в Африка и Азия ще понесат тежестта. По-високите цени на храните свиват доходите на хората по света.

Тази фрагментация е най-голямото предиздикателство за основаната на правила рамка, която спомогна за подобряване на жизненото развитие по света.

Днес, когато честваме годишнината на Либералния интернационал, си даваме сметка, че либералният световен ред трябва да бъде възстановен.

4. Както подчертава последният доклад на ООН за климата, заплахата за планетата не изчезва, а става по-голяма. Трябва да изградим устойчивост срещу предстоящите сътресения. Да изградим система, която гарантира енергийна и продоволствена сигурност.

5. Последният глобален въпрос е за цифровата революция. Това включва преквалификация на хората за все по-дигиталната икономика и отключване на иновациите. Бъдещето е цифрово, но и либерално, носи равни възможности, растеж и прогресивно мислене.

Действията, които предприемаме, ще определят бъдещето ни.

Кризите задълбочават нетолерантността към етнически и религиозно различните. Либералният свят полага усилия, за да защити човешките права. Нашите демократични системи трябва да бъдат укрепени, за да издържат на бъдещи предизвикателства. В идеята за отвореното и свободно общество, включването на гражданите в политическите процеси е много важно.

Както след Втората световна война, така и днес пред нас стои заплахата за спускане на Желязна завеса. Говоря като председател на партия, чиито членове и симпатизанти са жертва на живота от другата страна на завесата. От нас зависи да не позволим пускането на такава завеса. Като помагаме на нашите съмишленици, които се опитват да не позволят на авторитаризма да вземе връх и на поставянето на държавата над човешките права. Трябва да успеем, защото сме заедно, нашите принципи и ценности ни дават сили и вяра.

Пожелавам успех на конференцията и мъдри решения", завърши речта си Мустафа Карадайъ.