Тезата за обединението беше в основата на нашата предизборна програма. Това бяха и основните ни политически послания – за обединителен патриотизъм пред лицето на опасността. Това каза от трибуната на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
Той заяви, че чистата вяра може да е в основата на мира, независимо, че в последно време е повод за разделение и войни. И изрази вярата си, че гласовете на изповядващите мир ще стават все повече и все по-силни. 

„По границите ни има голямо напрежение, на Балканите не е спокойно. Нашите послания са осъзнати решения в действителна ситуация. Нееднократно предупреждавахме, че разделението в обществото и езикът на омразата не могат да водят до развитие и трайно разрушават демокрацията и доверието в институциите”, посочи той в словото си.

„Трябва да се сложи край на разделението, на омразата. Не може да призоваваш за обединение, като отричаш част от общото, да апелираш за демокрация, като ограничаваш права”, каза още лидерът на ДПС.  

Карадайъ призова всички партии да разчетат правилно резултатите от вота и политическите послания на избирателя.
„Няма да подкрепим каквото и да е присъствие на крайни национализми в управлението. Това ни отклонява от евроатлантическия курс на страната”, подчерта той.

„Разговорите и консултациите за правителство се провеждат по начин, който налага впечатлението за тежки договорки. Необходима е преценка – трезва и мъдра в интерес на обществото. Без лъжи и демагогия. Трябва да се създаде мнозинство на ценностна основа. Всеки трябва да знае, че когато се поема власт, се поема и отговорност. Трябва да сложим край на разделението и омразата. Те водят до нежалани резултати. Така не могат да се защитават национални приоритети. Трябва да има мисъл за общото. Гаранция за правилното развитие са евроатлантическите ценности”, добави Карадайъ.