Инициативният комитет срещу задължителния машинен вот разговаря с представители на ДПС, както и с лидера на партията Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС припомни за тормоза върху техни симпатизанти от страна на Бойко Рашков и подчинените му служители от МВР. "Налага се да продължим промяната, но в положителна посока", призова Мустафа Карадайъ.

Станислав Недков-Стъки обяви, че задължителното машинно гласуване е още един начин да се отнеме правото на българските граждани да гласуват.

"Само за 2 седмици събрахме 111 000 подписа. Те са събрани в 31 папки, които входирахме в деловодството на Народното събрание. Искаме да чуем какво мислите за искането на тези 111 000 българи. Такава среща ни беше отказана от "Продължаваме промяната", поясни председателят на Консервативно-патриотично движение.

"Вие сте единствената парламентарна група, която ни покани за среща. Може да заключим, че се отнасяте със сериозно внимание към тези 111 000 души", каза още Станислав Недков.

Станислав Недков добави, че кабинетът на Кирил Петков се е задържал на власт само 198 дни. "Колко? 198 дни? Айде стига, бе! Толкова много", отговори Мустафа Карадайъ. "Основният проблем при ползването на машините е липсата на доверие и липсата на граждански контрол", коментира лидерът на ДПС.

По думите му машини могат да се ползват, но трябва да има възможност за граждански контрол и категорично доверие на гражданите за изборния резултат.

Според него, въпреки че могат да се броят контролните разписки, това също не се прави. Карадайъ обясни, че задължителното гласуване на машина дискриминира част от българите, които нямат ценз. Отнемането на гражданското право с какъвто и да е ценз не е предвидено в нашата Конституция и това е противоконституционно.

"Имахме срещи с ГЕРБ и БСП. Зададохме посоката за решаване на няколко проблема и предложихме идеи за решаването им. Основният проблем е фалшификация на изборите при броене на бюлетините. Вторият проблем, за който се говори, това са огромният процент сгрешени протоколи.

По наше време 70-80% от протоколите бяха сгрешени. Третият проблем, който трябваше да бъде решен, беше с огромния брой недействителни гласове", каза още той и припомни, че е имало избори, на които 400 000 гласа са били недействителни.

"В 44-то Народно събрание предложихме на другите парламентарни групи елементарно решение - скенер. Така се прави и в САЩ. Взимаш бюлетина, гласуваш, поставяш я на скенер, тя ти отчита бюлетината, решава дали е действителна.

Ако не е, се връщаш и взимаш нова. Вечерта машината печати протокола и така няма да има сгрешени протоколи и го няма субективният фактор по броене на бюлетините", разкри за предложението на ДПС Карадайъ.