Не могат да бъдат бити полицаи и военни, докато съм министър на отбраната в тази държава, няма да мълча. Това каза по време на брифинг в Министерския съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов относно изказването му "Циганите станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа" и дали правителството застава зад неговото твърдение.

„Вие как ги наричате, на какво основание смятате, че аз ги наричам по някакъв грешен начин? Някое решение на Светия синод ли има, на ООН, на какво основание? Те самите как се наричат? Айде стига сме се правили на по-големи католици от папата. По-важно е друго и всички го виждаме. Този модел, 30 години, не води до интеграцията на това население. Води до точно обратното“, посочи министъра, цитиран от Фокус.

„Как очаквате да реагирам на това вместо двама младежи да работят и да ходят на училище, ходят да се бият и пребиват военнослужещ, как да реагирам? Много меко реагирах, опитах се да бъда много дипломатичен и да се съобразявам с това, че съм вицепремиер в правителството, иначе щях да кажа много други неща. Не може никой, без значение, какъв цвят на кожата има, какво вероизповедание има и от кой етнос е, да бие полицаи и военни. Това не може да се случва и няма да мълча, докато съм министър на отбраната в тази държава. Кого ще защитаваме сега? Отидете вижте момчето какво са го направили. Вижте момчето. Той ли е виновен или е жертвата? Кой да защитавам аз? Престъпниците ли, че за 25 години усвоиха фондове за интеграция, а живеят по-зле от преди ли? Това ли е въпросът. Въпросът е как на тези хора ще им вкараме в главата правилното разбиране, че законът е еднакъв за всички. Не може да има привилегировани групи от населението, не може да имаш само права без задължения“, коментира Каракачанов.

„Общината е отпуснала 18 парцела, безплатни, в регулация и ги е канила многократно да си построят законни жилища. Срещали са отказ и искане от общината да им ги строи. Извинявайте, но нито на вас, нито на никой от вашите колеги, нито на никой нормален български гражданин, който учи, работи, държавата не му е построила нищо безплатно. На какво основание? Аз реагирам като българин, който ходи по улиците на страната без охрана, не ползва НСО и се среща с нормалните хора, така реагирам“, обясни военният министър.

„От много години говоря, че трябва да се направи програма. Виждате, че няма политическа воля. Защо няма политическа воля, защото има страх от медии и псевдозащитни организации, страх от бюрократи в Брюксел, които щели да се разсърдят. Помните, че имаше една евродепутатка, която дойде да защитава незаконните постройки тук“, припомни още той.