По време на парламентарния контрол депутатът от БСП Георги Вергиев се обърна към министъра на отбраната Красимир Каракачанов с въпрос какъв е съставът на българската делегация, която води преговорите със САЩ за доставка на изтребителите Ф-16 блок 70 за България.

Каракачанов заяви, че е създаден е екип за общ контрол и финализиране на преговорите от министерствата на отбраната, на външните работи, на икономиката и на финансите, като от 7 до 9 май представители на всички цитирани министерства са провели поредица от консултации.

Преговорите се проведоха на две нива – политическо и експертно. Преговорните екипи са изготвили доклади за срещите, уточни военният министър.

Не приемам отношението относно компетентносттта на преговарящите екипи. Това са високо ценени експерти във ведомствата, в които работят и от които са оторизирани да водят преговорния процес, подчерта Каракачанов.

Не поставям под съмнение компетентността на хората. Вие обаче преговаряте с една нация, която държи на достийнството си. Смятате ли, че този екип успя да спази всички параметри и направи всичко възможно това, което беше гласувано в парламента, да се спази, попита Георги Вергиев.

Хората от преговорните екипи си свършиха работата. Те представят достойнството на България. Принципът на преговорите е реципрочност. Така, както са подадени от страна на САЩ преговарящите, няма как да отиде министър-председателят на преговаря с тях. Мога да ви уверя, че екипите си свършиха работата, друг е въпросът какво ще произлезе от преговорите, тъй като те продължават, каза още Красимир Каракачанов.