Договорът за добросъседство между България и Македония е добре направен, но не се спазва от страна на Скопие. Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на „ВМРО – Българско национално движение“ Красимир Каракачанов за отношенията между България и Македония пред "Фокус".

„Право на избор е на всеки гражданин в Македония да се чувства македонец или българин. Този, които се чувства македонец, никога не съм го насилвал да се чувства българин. Но тези, които се чувстват българи, съм против властите в Македония да ги натискат да си променят българското съзнание и да се пишат македонци. Когато македонската държава, въпреки договора за добросъседство, продължава да фалшифицира българската история, да създава омраза у собственото си общество спрямо България, не мога да мълча. А какъв е фактът, че една година след като сме подписали договора, празнуват 11 октомври – Ден на въстанието против „булгарския окупатор“. Никакво въстание не е имало. В града Прилеп четирима хашлаци убиват полицая, който е на пост пред полицейското управление, а самият полицай е техен съгражданин от град Прилеп, с четири деца. Това ли е въстанието против българския окупатор?“, пита вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той уточни, че България не е била окупатор на Македония, както се говори в южната ни съседка, а освободител. Страната ни трябва да продължава да се притеснява от кражба на история, каза още той. Ако Македония продължава с тези си действия, ще остане в чакалнята на НАТО и ЕС, добави Красимир Каракачанов