По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така все едно България е кандидат, а не те. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването си в Народното събрание за Северна Македония, предава „Фокус“.

Той отчете, че през годините Северна Македония е имала спрямо България лицемерна и враждебна политика.

По думите му фактите с договора са показали, че след решаване на проблема с Гърция, Македония е започнала да си показва рогата.

"Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора параграф, че след решенията на историческата комисия, ще следва промяна в тяхната образователна система и учебници.

Напротив работата на комисията след влизане на Македония в НАТО буквално беше блокирана", каза още Каракачанов.

"В края на краищата българската позиция по време на преговорите се е базирала само единствено и на договора за приятелство и добросъседство, на рамковата позиция и потвърдена единодушно от българския парламент под формата на декларация. Не сме се отклонявали, не сме правил и компромиси с това, което Народното събрание е потвърдило като позиция.

Никой дори не си е мислил да го прави. Всъщност моето впечатление, че по време на разговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те", каза още Каракачанов.

Според него претенции за малцинства и езици няма как да бъдат споделени."Предложихме да се направи допълнителен документ като допълнение на договора от 2017 г. , под формата на анекс, протокол, в който бяха заложени няколко неща", каза той.