Закриването на наборната служба през 2008 година беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.
„Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно. Наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт – как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си“, коментира Каракачанов.

„Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година“, допълни той.

За закупуването на нов изтребител Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. „Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение“, уточни той.