Голямо напрежение в управляващата коалиция няма, но напрежение има, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му отношенията не бива да продължават по този начин, особено с оглед появилата се през последната година тенденция като вицепремиер по сигурността да научава важни неща от медиите.

Проблемът е, че предложенията на Обединените патриоти не се движат, допълни Каракачанов. Той уточни, че има 11 идеи, за които ще настоява да бъдат одобрени до края на тази година, за да могат да получат финансиране и да започне реализацията им догодина. Сред основните той посочи вдигането на минималната пенсия на 300 лева и въвеждането на военното обучение в училище.

За нас е много важен проектът за доброволната военна служба, който се бави под различен претекст, допълни министърът. Според него в страната има много млади хора, които искат да получат военни умения.

След обучението част от тях ще изберат военната професия, другите - няма, но ще бъдат зачислени в резерва и смешната цифра от 3 500 души, които в момента са в резерва, ще се промени, допълни Каракачанов.

По думите му е възможно да бъдат обучавани годишно около 1500 души. Базата я има, може да бъде намерено и финансиране, при това без да се натовари много бюджетът, каза вицепремиерът, цитиран от БТА. 

Като важни за Обединените патриоти проблеми Каракачанов посочи още борбата с битовата престъпност и концепцията за интеграцията - образователна и трудова, на циганите. Предложенията ни по тези теми "отлежават", макар че са много важни за обществото, посочи вицепремиерът. И допълни, че като коалиционни партньори досега са били коректни и не са вдигали шум, но ситуацията ще се промени.

На въпроса дали има засегнати от коронавируса в българските военни контингенти зад граница министър Каракачанов отговори отрицателно. По думите му няма регистрирани такива случаи в мисиите ни в Афганистан, Косово и Босна и Херцеговина.

До момента през 14-дневна карантина е преминал един завърнал се от чужбина офицер от флота, макар и да не е имал здравословни оплаквания.