Въпросът за военна помощ за Украйна не е „да“ или „не“. А можем ли да дадем нещо? И това, което можем да дадем, каква работа ще свърши? 

"България не може да даде нищо от въоръжението на българската армия, тъй като то не е останало много. Можем да дадем автомати, патрони, мини, снаряди. Голяма част от тях са с изтекъл или с изтичащ срок на годност“. Това коментира пред БНР Красимир Каракачанов, министър на отбраната в периода 2017 - 2021 година. 

И допълни, че „ако Европа продължава да дава оръжие на Украйна, това ще удължи агонията, тъй като виждаме какъв ще е военният изход“.

„Политиката на Европейския съюз или на НАТО трябва да бъде искане на директни разговори с Владимир Путин. Москва не възприема сериозно сегашното ръководство на Украйна. Те си играят с него на котка и мишка. Украйна с всеки изминал ден става все по-унищожена. Светът има нужда конфликтът да спре“.

Каракачанов допълни:

„Решението на този конфликт не може да бъде военно, защото военно решение не е в полза и на Европа, и на Украйна. Руснаците превъзхождат украинската армия и в жива сила, и във военна техника“.