До края на юни е възможно да има договор за доставка на изтребителите Ф-16. Това каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов. От думите му стана ясно още, че предложението ще бъде изпратено официално във вторник.

В Мюнхен, където участва в конференцията по сигурността, Каракачанов е разговарял с най-висши представители на корпорация „Локхийд Мартин“, която ще произвежда изтребителите за България.

„Казах, че в нашия проект за инвестиционен разход са предвидени 24 месеца за доставка след подписване на договора. Парламентът ни е дал мандат да увеличим евентуално този срок. Моят въпрос беше какъв може да бъде срокът за доставка. Отговорът беше – 36 месеца е съвсем нормален срок за доставка“, каза Каракачанов, цитиран от БНР.

„Но трябва да има индустриално сътрудничество и то трябва да бъде, дори и частичната поддръжка на самолетите, които желаем да придобием, да може да става в България. Тук имаме възможности – и в завода „Авионамс“ в Пловдив, и чрез „Терем-летец“, добави министърът на отбраната.
  
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!