България изостава в класацията за икономическа свобода, защото нямаме устойчивост и предвидимост.  Това каза икономистът и бивш депутат от „Имат такъв народ“ Любомир Каримански пред bTV.

Икономическата свобода в България продължава да намалява, като страната се класира на 43-та позиция спрямо 165 други държави и територии, показва последното изследване на канадския институт „Фрейзър”.

За последното издание на класацията са ползвани данни за 2021 г., а български партньор е Институтът за пазарна икономика (ИПИ). От изследването става ясно, че назад ни дърпа съдебната система.

Според него под „икономическа свобода“ се разбира гарантирането на свобода на всеки гражданин да извършва дейност, свързана с предприемачество – да не му пречат държавата и системата на правосъдие.

"Всеки един трябва да се защитава и да му бъде гарантирана възможността да извършва бизнес, които не пречи на работата на държавата. Ние тук не финансираме бизнеса и той много лесно може да бъде откраднат“, добави Каримански.

"През последните две години ние изковаваме нови по-некачествени закони, а прилагането им е още по-зле. Ако в България няма устойчивост и предвидимост, няма да имаме инвестиции като в Сърбия и в Румъния.

В България най-тягостното нещо, че сме на водещо място от гледна точка на данъчното законодателство, но теглото на съдебната система е много по-сериозно и ни дърпа назад“, категоричен е икономистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук